Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Senatosu 900 milyar dolarlık Kovid-19 destek paketi, 1.4 trilyon dolarlık olağan hükümet fonlamasını ve işletmeler için vergi muafiyetlerini geçirdi.

Daha önce Temsilciler Meclisi'nden geçen düzenleme şimdi ABD Başkanı Başkanı Donald Trump'a gidecek. Trump'ın yardımcıları düzenlemenin Beyaz Saray'a ulaşmasıyla birlikte bu hafta imza atacağını belirtti.

Toplamda 2.3 trilyon doları aşan mali paket, Mart ayında geçirilen 1.8 trilyon dolarlık CARES yasasının ardından ABD tarihindeki en büyük ikinci destek tedbirini içeriyor. Ekonomistlere göre yardım gelecek yıl çift dipli resesyon yaşanmasını önlemek için yeterli olacak. Ancak riskler sürüyor.

Moody’s Analytics'ten Mark Zandi, "Bu son kurtarma paketi yıllıklandırılmış reel GSYİH artışına 2021'in ilk çeyreğinde yaklaşık 1.5 yüzde puanı ile 2021 takvim yılı büyümesinde 2.5 puan ekleyecek. Eğer kanun yapıcılar anlaşamasaydı ekonomi muhtemelen 2021 başında çift dipli resesyonla karşı karşıya kalırdı." dedi.

Düzenleme ile birlikte çoğu ABD vatandaşı ve çocuklarına 600 dolarlık doğrudan ödeme yapılacak. Yıllık 100 bin doların üzerinde gelire sahip olanlar ve kaçak göçmenler düzenlemeden muaf tutulacaklar. Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Pazartesi günkü açıklamasına göre ödemeler gelecek hafta başlıyor.

Haftada 300 dolarlık artırılmış işsizlik maaşı uygulamaya alınacak. Esnek çalışanlar ve uzun dönemli işsizler için işsizlik sigortası programları uzatılacak. Küçük işletmelere yönelik kredi affı sağlayan 284 milyar dolarlık Ödeme Koruma Programı (PPP) mevcut. Daha öncesinde programdan yararlanmış olan işletmeler yeniden başvuru yapabilecek. Ayrıca PPP hibeleri vergiden düşülebilecek.

Paketin içinde, hava yolları için ayrılan 15 milyar dolar da dahil olmak üzere ulaştırma, aşı dağıtımı, okul ve üniversiteler, çiftçiler için ayrılan para ve gıda yardımı da bulunuyor.

Koronavirüs desteklerinin yanında yasada 30 Eylül 2021'de sona erecek mali yıl için 1.4 trilyon dolarlık federal hükümetin fonlaması da bulunuyor.