Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Temsilciler Meclisi, Çin’i ülkenin batı ucundaki Sincan bölgesinde yaşayan Uygur Türklerine yönelik tutumlarını cezalandırmak için hazırlanan bir tasarıyı onayladı.

Bu adımın Pekin yönetimini kesinlikle kızdıracağı ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki artan tansiyona katkıda bulunacağı kaydediliyor.

Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası’nın bire karşı 428 oy gibi büyük bir farkla kabul edilmesi, Kongre’deki ABD’nin Çin’e karşı daha katı bir tutum almasına yönelik geniş tabanlı ve partiler üstü havayı gösteriyor. Benzer bir teklif daha önce Senato’dan geçmişti.

Aralarında Trina Solar Co. ve JA Solar Technology Co.’nun bulunduğu Çinli güneş enerjisi teknolojisi ekipmanları üreticilerinin büyük kısmının hisse senetleri Perşembe günü değer kaybetti.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, Çarşamba günü oylama öncesi düzenlediği basın toplantısında, “Çin Halk Cumhuriyeti Uygur halkına ve diğer azınlıklara, kitlesel tutuklama, işkence ve zorunlu çalışma gibi yöntemlerle gaddarca bir baskı kampanyası yürütüyor. Bu yasalarla, Temsilciler Meclisi bu korkunç durum ile mücadele ediyor ve Pekin’in suistimaline ışık tutuyor” dedi.

ABD Kış Olimpiyatlarını da boykot etmişti

Temsilciler Meclisi’nin bu adımı, Beyaz Saray’ın bu hafta ABD’nin Pekin’de düzenlenecek Kış Olimpiyat Oyunları’na, insan hakları ihlallerinden dolayı etkinliğe resmi temsilci göndermeyi reddederek, “diplomatik boykot” uygulayacağını duyurmasının ardından geldi.

Temsilciler Meclisi ayrıca, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Peng Shuai davasında “kendi insan hakları taahhütlerine bağlı kalmadığı” yolunda Temsilciler Meclisi’nin görüşünü yansıtan bir karar ve Sincan’da soykırım yapılmakta olduğu ve konu hakkında bir Birleşmiş Milletler soruşturmasının yapılması çağrısını içeren bir karar dahil, Uygur Türkleri ile ilgili iki ilave tedbiri de benzer çoğunlukla onayladı.