Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler ABD’de gözler yeniden bölgesel bankalarda

ABD'de gözler yeniden bölgesel bankalarda

  • Perşembe günü iki bölgesel ABD bankasının hisseleri, şirketlerin sorunlu ticari ipoteklere yatırım yapan fonlara verdikleri kredilerde dolandırıcılığa uğradıklarını açıklamasının ardından sert düştü.

Giriş: 17 Ekim 2025, Cuma 08:19
Güncelleme: 17 Ekim 2025, Cuma 08:27

Perşembe günü iki bölgesel ABD bankasının hisseleri, şirketlerin sorunlu ticari ipoteklere yatırım yapan fonlara verdikleri kredilerde dolandırıcılığa uğradıklarını açıklamasının ardından sert düştü.

Bu durum, kredi piyasalarında yeni çatlakların ortaya çıktığı endişesini artırdı. Zions Bancorp’un hisseleri, San Diego’da tamamen kendisine ait iştiraki California Bank & Trust tarafından verilen bir kredi için 50 milyon dolarlık bir zarar yazdığını açıkladıktan sonra %13 değer kaybetti.

Western Alliance Bancorp ise aynı borçlulara kredi verdiğini açıkladıktan sonra neredeyse %11 değer kaybetti. Zions ve Western Alliance, altı ayın en keskin düşüşünü kaydeden KBW Bank Index’in en kötü performansının sahipleri oldu. Son dönemde başka şirketlerden de benzer haberler gelmişti. Alt gelir grubuna otomobil kredisi veren Tricolor Holdings, ardından da oto yedek parça tedarikçisi First Brands Group iflas etti.

JPMorgan Chase ve Fifth Third Bancorp, Tricolor ile bağlantılı yüz milyonlarca dolarlık zarar açıklarken, Jefferies Financial Group da First Brands kaynaklı zarar yazdı. Büyük bankalar bu kayıpları rahatlıkla absorbe edebilse de, bölgesel bankalar için bu tür zararlar daha yıkıcı olabiliyor. 2023 yılında Fed’in faiz artırımları sonrası benzer bir kriz yaşanmış, Silicon Valley Bank’in de aralarında olduğu bazı küçük ölçekli, bölgesel bankalar iflas etmişti. O dönem de piyasalardaki en büyük endişelerden biri bu krizin sektörün geneline yayılması olmuştu. Wells Fargo & Co. analisti Mike Mayo bir röportajda, “JPMorgan’ın Tricolor ile kredi sorunu varsa, bu önemsiz bir sorun. Ancak daha küçük bankaların bu kredilerle sorunları varsa, bu daha büyük bir darbe olur” yorumunu yaptı.

Kredi piyasaları ve bankacılık sektöründeki sorunların tüm ekonomiye ne kadar hızlı yayılabileceği göz önüne alındığında, perşembe günü büyük ve küçük ABD bankalarının hisselerinde yaşanan satış dalgası, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin tırmanması ve piyasaları önemli ekonomik verilerden mahrum bırakan uzun süreli hükümet kapanmasıyla da karşı karşıya olan yatırımcıların risk iştahına darbe vurabilecek bir gelişme olarak görülüyor.

Miller Tabak & Co LLC’nin baş piyasa stratejisti Matt Maley, “Yatırımcıların zihninde, sadece iki buçuk yıl önce bölgesel bankalarda yaşanan çalkantı hala taze. Bu nedenle, Zions ve Western Alliance ile ilgili bu haftaki haberlerin ardından, kredi kalitesi konusu bu grup için yatırımcıların bir numaralı odak noktası olacak” dedi.