Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Bankacılığın evrileceği yönde açık bankacılık ve platform bankacılığı gibi yeni platformların önemine dikkat çeken Garanti BBVA Müşteri Çözümleri ve Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu, yapay zekanın veri nedeniyle hayatımıza daha fazla girdiği, daha entegre çözümlerin oluştuğu bir döneme girildiğini ve burayı da çok önemsediklerini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Evlioğlu, açık bankacılığın verinin müşteri adına demokratikleşmesi adına önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi. “Müşterilerimiz istedikleri kurumla, istedikleri şekilde verilerini bir yerde entegre ederek çalışabilecek” diyen Evlioğlu şöyle devam etti: “Müşterilerimiz için farklı yaratıcı çözümler sunabilmek ve ekosistemin de zenginleşmesi ve gelişmesi adına önemli bir platform sağlayacak. Ben özellikle kurumsal müşterilere yönelik çok farklı çözümlerin önümüzdeki dönemde açık bankacılık ile hayata geçeceğini düşünüyorum.”

‘Bankalar olarak hizmet modellerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor’

Mobil bankacılığın geleceğine de değinen Evlioğlu, bankacılığın müşterinin finansal yaşam koçu olma misyonuna doğru evrileceğini düşündüğünü belirtti. Evlioğlu, diğer işlemlerin dijital platformlardan kolaylıkla müşterilerin yapabilecekleri işlemler haline geldiğini vurgulayan Evlioğlu, en büyük değişimin bu alanda olmasını beklediğini kaydetti. Evlioğlu, “Öte yandan bizim bankalar olarak hizmet modellerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor ki, hepimiz de bunu yapıyoruz. Biz de yoğun olarak burada çalışıyoruz. Çünkü artık, hiç şubemize gelmemiş, dijital yollardan bizim müşterimiz olmuş, milyonlarca müşterimiz var. Bu müşterilerimize nasıl bir hizmet modeli sağlayacağız, nerede nasıl destek olacağız konusunda zaten bir yol planımız vardı ama bu, dijitalleşmenin artmasıyla sürekli değişen, gelişen bir konu” dedi.

‘Satışların yüzde 85’i dijital kanallardan gerçekleşiyor’

Garanti BBVA’nın 11 milyonun üzerinde aktif mobil müşterisi olduğunu ifade eden Evlioğlu, ürün adedi olarak satışlarının yüzde 85’inin dijital kanallardan gerçekleştiği söyledi. Dijital platformlardaki işlem adetlerinin son iki senede yaklaşık iki kat arttığını kaydeden Evlioğlu, önümüzdeki dönemde bu trendin artarak devam etmesini beklediklerini belirtti. Banka olarak 25 yıldır dijitale kesintisiz yatırım yaptıklarının altını çizen Evlioğlu, “Özellikle mobil etrafındaki dijital bizim için çok çok önemli ve bu alana yatırımlara devam edeceğiz” dedi.

‘Her ay 4 milyon müşterimiz mobilden finansal sağlığını kontrol ediyor’

Finansal sağlık ile müşterilerine finansal koçluk yapmak istediklerini vurgulayan Evlioğlu, bu konuda destek isteyen müşterilerine farklı önerilerle yardımcı olduklarını ifade etti. Bunun da mobil bankacılık ile çok örtüştüğünü belirten Evlioğlu, “Bu desteği sağlayabilmek için elinizde bazı veriler olmalı ki müşterilerinize ihtiyaç duydukları desteği sağlayabilesiniz. Finansal sağlık ile yapmak istediğimiz de müşterilerimizin hem kısa hem de uzun dönemli ön göremedikleri takım harcamaları için planlı bir düzende finansal yönetimlerini yapabilmelerine destek olmak. Burada kişiselleştirme çok önemli. O yüzden veri çok önemli. Çünkü her kişinin geliri gideri, ihtiyaçları farklıdır.Yaptığımız araştırmalarda herkes gelirlerini çok net biliyor ama giderlerini sorduğumuzda aynı hızda yanıt alamıyoruz. O nedenle giderlerimizi yönetmek biraz daha zor. Müşterilerimizin tasarruf yapabilecekleri alanları belirleyip kişiselleştirilmiş tasarruf planları sunuyoruz” dedi. Aylık 4 milyon müşterilerinin mobil bankacılık uygulamasında finansal sağlık bölümüne girip baktığını ve buradaki önerilere yönelik aksiyon aldığını ifade eden Evlioğlu, “Yolun çok başında olmamıza rağmen bu alanda bu rakam oldukça önemli. Bu da gösteriyor ki, bu alanda gerçekten bir ihtiyaç var. Biz farklı çözümleri buraya entegre ettikçe de daha fazla müşterimizin etkileşime girdiği,aksiyon aldığı bir alan olmaya devam edecek” diye konuştu.