Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT’ye konuk olan Çimento Cam Seramik Toprak Ürünleri İhracatçıları (CCST) Birliği Başkanı Erdem Çenesiz, Çimento Cam Seramik Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Tansu Kumru ve Çimento Cam Seramik Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede yeniden inşa edilecek olan konutlar için malzeme ihtiyacı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Deprem bölgesinde ürün fiyatlarımızı sabitleyeceğiz”

Çimento Cam Seramik Toprak Ürünleri İhracatçıları (CCST) Birliği Başkanı Erdem Çenesiz:

Deprem bölgesinde seramik tesislerimizde çok büyük hasalarımız yok. Kısa sürede karşılayacağımız hasarlar meydana geldi. Hepsi üretimlerine başladılar. Çalışanların göç etmesi ile alakalı bir sorun yaşanıyor ama büyük ihtimalle onu da üretici arkadaşlarımız çözecekler. İş gücünün bölgeden ayrılma sorunu bizim sektörümüzde de mevcut. Görece olarak istihdam olarak daha iyiyiz.

Kapasitemizin yüzde 5’i kadar deprem bölgesi konutları talebi gelecek. Bu piyasayı değiştirecek bir talep miktarı değil. Bütün seramik üreticilerinde kapasite artışı söz konusu. Kesinlikle seramik ürünlerinde bir sorun olmayacak. Seramik sektörü olarak deprem bölgesinde ürün fiyatlarımızı sabitleyeceğiz diye bir beyanda bulunmuştuk.

“550 bin konut için 7,5 milyon metrekare ısıcam üretimine ihtiyaç var”

Çimento Cam Seramik Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Tansu Kumru:

Camda o bölgede farklı büyüklüklerde yaklaşık 200 firmamız var. Az sayıda firmada üretim altyapısında ciddi hasarlar oluştu. Bunların toparlanması süre alacak. Çoğu firmada üretimde kalıcı bir hasar yok. Yalnız üretimde camlar ve tedrisatlarda hasarlarımız var. Toplam üretimin yüzde 5’i ila 8’i arasında bir hasar mevcut. Deprem bölgesindeki konutları tekrar inşa ederken oradaki ısı cam üreticilerine bu talepleri yönlendirebilirsek, onların ticari faaliyetlerine de destek olmuş olacağız.

Deprem konutları için 550 bin konut için 7,5 milyon metrekare ısıcam üretimine ihtiyaç var. Deprem bölgesindeki üreticilerimizin kapasiteleri bile bu 7,5 milyonu karşılayabilecek kapasitede. Bu sebeple oradaki üreticilere öncelik verilmesini istedik.

“10-13 milyon ton çimentoya ihtiyacı olacak”

Çimento Cam Seramik Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay:

Çimento sektöründe üretim maliyetlerini etkileyecek kadar bir hasar söz konusu değil. Fabrikalarımızın acil ihtiyaçları karşılayabilecek mevcut stokları mevcut. Deprem bölgesinde 10 tane, o bölgeyi besleyecek yakınlıkta da 8 tane olmak üzere 18 tane fabrikamız bulunuyor. O fabrikaların kapasitesi 30 milyon tonun üzerinde.

Deprem bölgesinde 550 bin konut inşa edileceğini düşündüğümüzde orada 10-13 milyon ton çimento ihtiyacı olacak. O bölgeyi besleyecek fabrikalarımızın kapasitelerinin yüzde 30’u bu ihtiyacı kolaylıkla karşılayabilecek nitelikte.