Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ağustos ayı enflasyonu tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre enflasyon Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 9,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,94 olarak gerçekleşti.

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistler aylık enflasyonun yüzde 7, yıllık enflasyonun 55,9 olması bekleniyordu.

Çekirdek enflasyon yüzde 56,09'dan yüzde 64,85'e yükseldi, beklenti yüzde 61,7'ydi.

Ana harcama gruplarına bakıldığında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 89,31 ile lokanta ve otellerde görüldü. Bu grubu yüzde 77,55 ile sağlık, yüzde 72,86 ile gıda ve alkolsüz içecekler izledi. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 24,97 ile konut oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla Ağustos ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 3,11 ile eğitim oldu. Bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 16,61 ile ulaştırma oldu.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık yüzde 49,41, aylık yüzde 5,89 arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçen ayki Para Politikası Kurulu toplantısında sürpriz bir adımla politika faizini beklentilerin üzerinde, 750 baz puan artırmıştı. Banka, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki tahmin aralığının üst sınırı olan yüzde 62’ye yakın seyretmesinin beklendiğini vurgulamıştı.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ağustos enflasyon verisinin ardından enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdi.

Şimşek X hesabından konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada "Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize deyecek. Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız." değerlendirmesini yaptı.

Bugün açıklanan verilere göre tüketici enflasyonu Ağustos'ta aylık yüzde 9,09, yıllık yüzde 58,94 oldu. Enflasyon böylece yılın en yüksek seviyesine çıktı.