Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Alaska'daki sızıntı petrol fiyatlarını yükseltti

Alaska'daki sızıntı petrol fiyatlarını yükseltti

  • Alaska'daki Trans Alaska Boru Hattı'nda yaşanan sızıntının ardından ham petrol 3 gün içerisinde ilk kez tırmanışa geçti

Giriş: 10 Ocak 2011, Pazartesi 12:02
Güncelleme: 10 Ocak 2011, Pazartesi 12:02

ABD'nin ham petrolünün yüzde 15'ini taşıyan Alaska'da petrol boru hattındaki sızıntı nedeniyle boru hattından sevkıyatın kesilmesiyle ham petrol fiyatları 3 gün içerisinde ilk kez tırmanışa geçti.

Trans-Alaska Boru Hattı'nın 8 Ocak'ta kapatılmasının BP de dahil birçok şirketi Kuzey Slope bölgesindeki üretimin yüzde 95'ini durdurmaya zorlamasıyla vadeliler yüzde 2.2 kadar yükseldi.

Bugün açıklanan verilere göre, Çin'in ham petrol ithalatı 2010 yılında bir yıl önceye oranla yüzde 18 artarak dünyanın en büyük enerji tüketicisi olan ülkede talebin arttığına işaret etti.

National Australia Bank Ltd.'de enerji ekonomisti olan Ben Westmore, telefonla yaptığı açıklamada, "İnsanlar, üretimdeki sıkıntılar konusunda 6 ay öncesinde olduklarından daha endişeli. Boru hattının kapatılması da fiyatlara yansıyor" dedi.

Şubat kontratın varili Nymex elektronik işlemlerde yüzde 1.95 dolar artışla 89.98 dolar seviyesine çıktı. Kontrat, Singapur'da 89.19 dolardaydı. Ham petrol, 7 Ocak'ta 35 sent veya yüzde 0.4 düşüşle 88.03 dolar olmuştu. Fiyatlar geçen yıl yüzde 15 artmıştı.

ABD'nin kuzeyine ham petrol taşıyan 800 mil uzunluğundaki boruhattının operatörleri hattın ne zaman yeniden açabileceğine dair tarih veremiyor. Alyeska'nın sözcüsü Michelle Egan, dün yerel saatle 2:21'de hala kapalı olan boru hattının ne zaman yeniden açılacağına dair hiçbir tahminleri olmadığını söyledi.