Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da üretici enflasyonu Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,2 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi ise üretici enflasyonunun yüzde 20 olarak gerçekleşeceği yönündeydi.

Almanya'da üretici enflasyonu Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 18,4 artış kaydetmişti. Kasım'da bir önceki aya göre yaşanan üretici enflasyonu artışı ise yüzde 0,8 oldu.

Elektrikli arabaların üretiminde kullanılan batarya hammaddelerini ve kimyasallarını üreten şirketler ABD borsalarında Tesla’nın yıllık performansını geride bıraktı.

Lithium tedarikçisi Pilbara Minerals, sene başından bu yana neredeyse yüzde 210 civarında yükselirken Güney Kore Merkezli katot aktif malzeme üreticileri Ecopro ve L&F yıl başından bu yana yüzde 200 yükseldi. Tesla'nın hisseleri ise sene başından bu yana yüzde 31 yükseliş kaydetti.

Bu iki şirket, 69 diğer işletmeyi de içerisinde bulunduran Bloomberg Elektrikli Araba Toplam Getiri Endeksi’nin taşıyıcıları oldu.

Pilbara’nın CEO’su Ken Brinsden ise şirketlerin performansıyla ilgiili, “Elektrikli araba üretimi için gereken ham maddeler sınırlı ve marjlar çok hızlı yükseldi” dedi.

Şirketlerin batarya üretim kapasitesilerinin hammadde tedarik zincirlerinin kurulmasından daha hızlı artması bakır tel gibi belirli malzemelerin bulunamamasına neden oluyor. Talebin çok güçlü olmasından dolayı da madenciler ve kimyasal madde üreticileri fiyatları yükseltme ve kârlarını artırma imkanı buluyor

L&f, 2025 yılına kadar katot üretimini 40 bin tondan 200 bin tona çıkarmayı hedefliyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), temel gevşeme araçlarında değişikliğe gitmedi ve ülkenin Kovid’den hasar gören işletmelerine yönelik özel desteğini tekrar uzattı. Bu durum, bankanın, teşvikleri azaltma yönünde hareket eden diğer önemli merkez bankaları ile arasındaki politika mesafesini daha da artırıyor.

BOJ, Cuma günü gerçekleştirilen toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre, uzun ve kısa vadeli faizlerde değişikliğe gitmezken, Mart ayında sona ermesi öngörülen küçük işletmeler için kredi programının süresini uzattı.

BOJ, büyük işletmeler için daha avantajlı fonlamaları işaret ederek, özek sektör tahvil varlıklarını Nisan ayından itibaren kademeli bir şekilde pandemi öncesi seviyelere indireceğini kaydetti.

Bu kararlar, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ve çalışma arkadaşlarının, dünyanın kalan kısmının neredeyse tümünde enflasyonda güçlü artışlar görülürken, enflasyonu yükseltmekte güçlük çekmeleri ile birlikte, karşı karşıya bulunduğu farklı dinamiklerin altını çiziyor.

Altın, Fed belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla 1 aydan sonra ilk defa haftayı kazançla kapatmaya doğru ilerliyor. Gram altın ise dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 900 TL’nin üzerini gördü.

Fed politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmadı fakat varlık alımı azaltımı hızını ikiye katlayarak 30 milyar dolara çıkardı. Fed politika yapıcıları ise 2022 ve 2023 yıllık üçer faiz artırımı, toplamda 6 faiz artırımı gerçekleşmesini bekliyor.

Karar metninde enflasyonun pandemi ve tedarik zinciri sıkıntıları ile yükseldiği ifade edildi. Metinden enflasyonun geçici olduğu yönündeki ifadelerin de çıkarıldığı görüldü. Metinde ekonominin görünüme yönelik devam eden risklerle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası enflasyonist baskıların artmasıyla politika faizini rekor düşük seviye olan yüzde 0,1'den yüzde 0,25'e yükseltti, varlık alım programını ise değiştirmeyerek 895 milyar sterlinde tuttu.

Ons altın fiyatı

Ons altın, haftanın ilk iki günü dar bir bantta işlem gördükten sonra Fed toplantısı öncesinde 1.760 dolara civarına gerilemişti. Ons altın, Fed toplantısının yarattığı belirsizliğin kalkmasıyla son kayıplarını silerek haftayı 1.802 dolar civarında kapatmaya hazırlanıyor.