Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Almanya, Rusya’nın gaz tedarikini kesmek için yaptığı hamleler ışığında ülkenin enerji ağının temel taşlarından Uniper SE şirketi için bir kurtarma paketi açıkladı.

Uniper tarafından Cuma günü yapılan açıklamaya göre devlet firmanın yaklaşık yüzde 30 hissesine sahip olarak stratejik kararlarda veto hakkına sahip olacak. Uniper’in çoğunluk hissedarı Fortum Oyj bu durumunu koruyacak.

Paket kamuya bankası KfW’den 9 milyar euroluk kredi hattını ve 7,7 milyar euro değerinde zorunlu değiştirilebilir menkul kıymetleri içerecek. Paketin tamamı Uniper’in mevcut piyasa değerinin 4 katına karşılık denk geliyor.

Uniper bu ay başında Scholz hükümetinden şirketi kurtarmalarını istemesiyle Avrupa’da yaşanan gaz krizinde ilk büyük şirket kaybı olarak kayıtlara geçti.

Ukrayna işgali sonrası Avrupa’nın uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tedariki azaltmasıyla Almanya’nın en büyük Rus gazı ithalatçısı iflasın eşiğine sürüklenmişti.

Anlaşmanın açıklanması sonrası Düsseldorf merkezli şirketin hisseleri yüzde 11 civarında yükseldi. Hisseler bu yıl içinde yüzde 70 düşüş yaşamış ve şirketin değerini 4 milyar euroya gelmesini sağlamıştı.

Fortum şirketinin hisseleri de yüzde 13 değer kazanarak 2008’den bu yana en büyük yükselişini yaşadı. Fortum kurtarma planı kapsamında hisse oranını yüzde 80’den yüzde 56’ya gerilemesini kabul etti.

Alman hükümeti 1 Ekim’den geçerli olmak üzere şirketlerin değişen enerji maliyetlerini tüketiciye yansıtmalarına izin veren yeni bir mekanizmayı devreye almaya hazırlanırken bu Uniper’in artan enerji maliyetlerini son kullanıcıya yansıtabileceği anlamına geliyor.

Kurtarma planına göre şirket sermayesine 267 milyon euro sağlanacak ve buna karşılık hisselerin yüzde 30’unun kamuya ait olacak.

Kamu bankası KfW, Uniper’in kredi hattını 7 milyar euroya çıkaracak. Firma yeni hazırlanan düzenleme ile sağlanamaya Rus tedarikinden kaynaklanan fazla maliyetlerini 1 Ekim’den itibaren tüketiciye yansıtabilecek.