Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de Başkan Joe Biden ile bir araya gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rusya ziyaretlerine hazırlanırken, Almanya'nın iki numarasından savaş uyarısı geldi.

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, RTL/NTV televizyonuna verdiği mülakatta Avrupa'nın savaşın kıyısında olduğunu söyledi.

Habeck söz konusu durumun tehdit edici boyutta olduğuna vurgu yaptı.

Geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelen Almanya Başbakanı Scholz önümüzdeki hafta da Ukrayna ve Rusya'yı ziyaret edecek.

Scholz'un 14 Şubat'ta Ukrayna'da, ertesi gün de Moskova'da temaslarda bulunması öngörülüyor. Scholz, iki tarafa yapacağı ziyaretler öncesinde "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda bunun bedelinin ağır olacağı uyarısında bulunacağım" diye konuştu.

Gösterge endeks MOEX bugün yüzde 2.6'lık düşüş kaydetti. Sberbank ve Gazprom hisseleri düşüşe öncülük etti.

Ukrayna para birimi Grivna da bugün düşerken Rus rublesi dolar karşısında 77.16 olarak yatay seyretti. Ruble, cuma günü dolar karşısında yüzde 3'e yakın değer kaybetmişti. Ruble bu sene gelişen piyasa para birimleri arasında en kötü performansı kaydetti.

ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'yı her an işgal edebileceğini açıklaması küresel piyasalarda şok dalgasına yol açtı. Moskova ise bu iddiaları yalanladı. Traderlar şimdi Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un yarın Rus lider Putin ile gerçekleştireceği görüşmeye odaklandı.

IG Asia Stratejisti Jun Rong Yeap küresel süper güçler arasındaki çatışma olasılığı ile birlikte piyasaların savunma moduna geçtiğini belirterek "Bu hafta gerçekleşecek diplomatik temaslardan sonuç çıkmaması piyasalarda daha fazla paniğe yol açabilir" değerlendirmesini yaptı.

Artan jeopolitik gerilim ham petrol fiyatlarının yükselişine neden olurken tahvil ve İsviçre frankı gibi güvenli limanlara olan talebi de artırdı.

Rusya'da 10 yıllık tahvil faizi 2 baz puan artışla yüzde 9.90'a yükseldi. Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz artışı sonrası tahvil faizi 41 baz puan yükselmişti.

Rabobank Küresel Stratejisti Michael Every yaptırımların enerji, gıda ve hammadde fiyatlarında önemli etkileri olabileceği uyarısı yaptı.

Altın fiyatları, Ukrayna üzerinden jeopolitik gerilimin tırmanmasıyla cuma günü son dört aydaki en büyük yükselişini kaydettikten sonra yeni haftaya gerilemeyle başladı. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 800 TL’nin üzerine çıktı.

Piyasalarda cuma günü yaşanan riskten kaçınma dalgası ve enflasyonun küresel çapta tırmanması sonrasında güvenli liman altına olan talep Fed’in faiz artırması beklenmesine rağmen yükseldi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, pazar günü CNN’e verdiği röportajda Ukrayna’da büyük bir askeri hareketliliğin yakında başlama ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Rusya ise Ukrayna’yı işgal etme gibi planları olmadığını belirtirken, ABD yönetimini bu iddialarla korku yarattığı gerekçesiyle suçladı.

Swap piyasaları geçen hafta Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımını yüzde 100 ihtimalle fiyatlarken, 50 baz puanlık bir indirim yapılacağını ise yüzde 97 ihtimalle fiyatlıyordu. Fakat yeni haftaya başlarken faiz tedirginliğinin gerilemesiyle, piyasalar Mart ayında 50 baz puanlık bir indirim yapılacağını yüzde 57 ihtimalle fiyatlamaya başladı.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen haftanın büyük bölümünü yatay bir seyirle geçirdikten sonra cuma günü 1.864 dolara kadar tırmandı. Piyasalarda risk iştahının yeniden yükselmesiyle haftaya hafif bir gerilemeyle başlayan değerli metal, pazartesi günü sabah saatlerinde 1.852 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın geçen hafta çoğunlukla 800 TL’nin sınırında işlem görürken cuma günü küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 810 TL’ye kadar yükseldi. Dolar kurundaki yatay seyirden dolayı küresel altın fiyatlarındaki hareketleri takip eden gram altın, yeni haftaya 805 TL seviyesinde başladı.