Advertisement
  • 01
    Almanya seçimlerinde kim, kimdir?

    Armin Laschet - Hristiyan Demokratlar (CDU/CSU)

    Laschet, seçim kampanyaları ilk başladığı zaman Merkel’in yerine geçmesi en muhtemel aday olarak görülüyordu. Fakat Laschet’in popülaritesinin son aylarda düşmesi Hristiyan Demokratlar’ın (CDU) oyunu da aşağı çekti.

    60 yaşındaki Laschet, sanayisiyle öne çıkan ve Almanya’da en fazla nüfusa sahip olan Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin başkanlığını yapıyordu.

    2005’te kendi bölgesinde entegrasyon bakanlığı yapan Laschet, burada Türk topluluğuyla sıkı bağlar kurulmasında öncü olmuştu. En büyük Avrupa Birliği destekçilerinden biri olan Laschet aynı zamanda Almanya’nın kömür sektörünün de sıkı bir savunucusu. Laschet, kömürden elektrik üretiminin 2038 yılına kadar sürdürülmesiyle ilgili karara desteğini açıklamıştı.

  • 02
    Almanya seçimlerinde kim, kimdir?

    Annalena Baerbock - Yeşiller Partisi

    Yeşiller Partisi’nin lideri Baerbock, seçimlerde Laschet’in en zorlu rakiplerinden biri olarak görülüyordu. Bu yılın başlarında yapılan anketlerde Baerbock ve Yeşiller’e verilen destek yüzde 25’in üzerine çıktıktan sonra Baerbock’un özgeçmişini abarttığının ortaya çıkmasıyla adayın repütasyonu ciddi oranda sarsılmıştı.

    2013 yılından bu yana Bundestag’da milletvekillii yapan Baerbock, dış politikada Rusya ve Çin’e karşı daha sert bir tutum takınılmasını savunuyor. Baerbock şansölye olma ihtimalli en düşük adaylardan biriyken Yeşiller Partisi’nin büyük ihtimalle kurulacak hükümetlerden birinde yer alacak.

  • 03
    Almanya seçimlerinde kim, kimdir?

    Olaf Scholz - Sosyal Demokrat Parti (SPD)

    Şu an Almanya Maliye Bakanı olan Scholz, Laschet’in aksine seçim kampanyası sırasında seçmenlerin kendisine olan desteğini artırmayı başardı. 1998’den 2011’e kadar milletvekilliği yapan Scholz, anketlere katılanların yarısı tarafından güvenilir bir şansölye olarak görülüyor.

    Siyasete Kuzey Batı Almanya’da sosyalist bir gençlik lideri olarak giren Scholz, iş hukuku okudu. Sosyal Demokrat Parti (SPD) içerisinde muhafazakar tutumuyla biliniyor. Scholz, ayrı partide olsalar dahi kendini Merkel’in halefi olarak konumlandırmayı başardı.

  • 04
    Almanya seçimlerinde kim, kimdir?

    Christian Lindner - Hür Demokratik Parti (FDP)

    Daha önce koalisyon hükümetlerinde rol oynayan Hür Demokrat Parti’nin (FDP) adayı 42 yaşındaki Lindner, partiye 1995 yılında katıldı ve 2009 yılında milletvekili Bundestag’a girdi. Bonn Üniversitesi’nde siyaset bilimi okuyan Lindner, son anketlerde yüzde 11 civarında bir destek oranı yakaladı.

    Salgın döneminde karantina önlemleri uygulanmasını sert bir şekilde eleştiren Lindner, Almanya’nın uluslararası imajının ‘verimlilik yıldızı’ndan ‘bürokrasi canavarı’na dönüşmesini sert bir şekilde eleştiriyor.