Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların ABD ile Çin arasında ticaret savaşını sonlandıracak bir anlaşmaya varılacağına ilişkin iyimser beklentiler sonucu risk iştahının artması ile birlikte altın destekli exchange traded fonlarından (ETF) çıkmalarının ardından beş haftanın en düşük seviyesi yakınında tutundu. Palladyum tekrar düştü.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları 10 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine indi. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri, ABD ekonomisinin son durumuna ve Fed'in para politikasında izleyeceği yola ilişkin işaretler verebilecek olmasından dolayı piyasalarının yönünü belirleyebilir.

Spot altın Singapur saati ile 12:48'de ons başına 1,287.83 dolar civarında yatay seyrediyordu. Metal Salı günü yüzde 0.4 kayıpla 1,281.25 dolara kadar düşerek 25 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 tırmandı ve yükselişini altıncı güne taşıdı.

Standard Chartered analisti Suki Cooper, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Altın şimdilerde, yukarı bir hareket yapmadan önce, temel tavanını görmesi ile birlikte, aşağı yönlü bir hareket yapmaya hazırlanıyor," dedi ve "Fiyatların, doların zayıflaması ile birlikte, yılın ikinci yarısında yükselmesi bekleniyor ve yatırımcılar, Fed'in biraz daha uzun bir süre için beklemede kalıp kalmayacağı ve piyasaların bir faiz indirimini fiyatlayıp fiyatlamaması gerektiği konusunda daha fazla fikre sahip olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerken, platin yüzde 0.7 değer kaybetti ve palladyum yüzde 0.7 gerileyerek ons başına 1,508.97 dolara indi ve düşüşünü dördüncü güne taşıyarak Ağustos'tan bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirdi. Palladyum 26 Şubat'ta 1,567.44 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü ve bu yıl yüzde 20'nin üzerinde yükseldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD ile Çin ticaret anlaşması konusunda bitiş çizgisine yaklaşıyor. Taraflar bu ayın içinde anlaşmayı imzalayabilir, ancak yapılacak daha çok iş var.

*Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD ekonomisine yönelik risklerin ortadan kalktığını ya da ABD ekonomisine ciddi zarar verdiğini görmenin "birkaç toplantı" sürebileceğini söyledi.

*Perth Mint'e göre, Avustralya'da altın sikke ve külçelerine talep Şubat ayında, güçlü küresel hisse senedi piyasalarında yansımasını bulduğu üzere, riskten kaçınma eğiliminin azalması ile birlikte düşmüş görünüyor.

*ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun haftalık verilerine göre, para yöneticileri, altında yükseliş beklentisi ile açtıkları net pozisyon (uzun pozisyon) sayısını 4,481 düşürerek 104,230'a çekti.