Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, kötü çıkan ABD işsizlik maaşı başvuruları verisi ve ABD ile Çin arasında artan gerilimin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırmasının etkisi ile üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

ABD'de Perşembe günü açıklanan veriler, işsizlik maaşı için başvuranların sayısının geçen hafta 2.98 milyon olduğunu gösterdi ve böylelikle bu veriler üst üste sekiz hafta boyunca milyonlu rakamlarda çıktı. Ancak toplam rakamda, Connecticut'un başvuru rakamını federal raporda gösterilen 298,680'den 29,846'ya düzeltmesi ile birlikte bir aksaklık vardı.

ABD Başkanı Donald Trump, Fox Business Network'e verdiği mülakatta, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile şimdi görüşmek istemediğini ve dünyadaki en büyük ticaret ilişkisini ortadan kaldırma konusu hakkında düşündüğünü söylemesi, bu iki ülke arasında koronavirüs salgınına ilişkin gerilimin artmasına neden oldu.

Altın ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell'ın, maliye ve para politikası yapıcılarının zorluğa karşı hemen ayağa kalkmamaları durumunda daha önce görülmemiş risklerle karşı karşıya kalınabileceği yolundaki uyarısından da destek buldu.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 0.8 yükselmesinin ardından fazla değişmeyerek ons başına 1,731.55 dolar civarında seyretti. Metal bu hafta yüzde 1.7 tırmandı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.2 yükselirken, platin yüzde 0.1 düştü ve paladyum yüzde 0.2 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü yüzde 0.1 düştükten sonra yüzde 0.1 yükseldi.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Ticaret gerilimi haberleri altın için aşırı olumlu," dedi ve "Hisse senedi piyasaları, ekonomiler yeniden açılsa bile muhtemelen iyi performans göstermeyecek ve bu nedenle güvenli liman alımları artacak. Riskten kaçınma eğilimi artığında, yatırımcılar altına yöneliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin'de sanayi üretimi Nisan ayında koronavirüs salgınının çıkmasından bu yana ilk kez arttı. Bu durum, ekonomistlerin yavaş ve zorlu olacağı tahmininde bulundukları toparlanmaya ilişkin ilk işaretleri oluşturuyor.

*Aralarında Güney Kore ve Çin'in bulunduğu koronavirüsle mücadelede başarılı olduğu söylenen bazı Asya ülkelerinde salgının yeniden ortaya çıkması, bu yolun ne denli zor olduğunun altını çiziyor.

*Küresel merkez bankacıları, yatırımcıları koronavirüs ortamında bu politikaya ilişkin beklentilerinin artmasına karşın, Fed Başkanı Powell'ın negatif faiz aleyhine yaptığı son konuşmasına benzer görüşler öne sürüyor.

*Yatırımcılar paralarını altın destekli Borsa fonlarına (ETF) yöneltmeye devam ediyor. Bu varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü itibarıyla üst üste 15'inci günde de arttı.

*Önde gelen paladyum üreticilerinden Norilsk Nickel, piyasanın bu yıl dengeye kavuşmasını, ancak talebin yüzde 16 ile 20 yılın en büyük düşüşünü göstermesini bekliyor.