Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini dolardaki yükseliş ve Fed'den iki yetkilinin faizlere ilişkin yorumlarının yanında koronavirüs pandemisine ilişkin son gelişmelere çevirmeleri ile birlikte ons başına 1,700 dolar civarında tutundu.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, piyasanın Fed'in Avrupa ve Japonya'nın tecrübe ettiği negatif faiz uygulamasına geçebileceğine ilişkin görüşlerini geri çevirdi. Düşük faizler, faiz ödemesi olmayan altının cazibesini artırıcı bir unsur.

Virüs cephesinde, hükümetler halen kısıtlamaları kaldırma ve ekonomilerini yeniden açma konusunda zorluklarla mücadele ediyor. New York Valisi Andrew Cuomo, bazı işletmelerin ve eğlenceye dönük faaliyetlerin bu hafta bölgesel bazda başlayacağını duyurdu. Çin'de salgının başladığı Wuhan, geçen ay karantinanın kaldırılmasından bu yana ilk yeni koronavirüs vakasını açıkladı.

Spot altın, Pazartesi günğ yüzde 0.3 düştükten sonra fazla değişmeyerek Singapur saati ile 11:46'da ons başına 1,701.54 dolarda kaldı. Diğer değerli metallerden, spot gümüş yatay seyrederken, platin yüzde 0.4 geriledi ve paladyum yüzde 0.5 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.2 daha tırmandı.

Singapur'da Phillip Futures'ın emtiadan sorumlu kıdemli yöneticisi Avtar Sandu, hazırladığı notta, "İki Fed başkanının açıklamaları, altın üzerinde aşağı baskı oluşturan politika aracı olarak negatif faizin kullanılma olasılığını düşürdü," dedi ve "Ancak Kovid-19'un ikinci dalgasına ilişkin risk bekleyişleri altının iyi destek bulmasına neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, 12 Mayıs tarihli raporunda, "Halen kayda değer riskler var," dedi ve "Kovid-19 kısıtlayıcı tedbirleri gevşiyor, ancak ikinci dalga beklentisi göz ardı edilemez. Fed'in her ne olursa olsun ABD ekonomisini desteklemeye yönelik duruşu dikkate alındığında, Kovid-19 salgının yayılma hızının kötüleşmesinin altın fiyatlarının yükselmesine yardımcı olacağını düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Dhar, ayrıca, "Aşağı yönlü riskler, küresel görünümün kötüleşmesi durumunda yatırımcıların güvenli liman olarak dolara yönelmesini ve Fed'in piyasalardaki erimeyi önleyebileceğine inanılmasını içeriyor. Zira böyle bir ortamda altının cazibesi azalır" dedi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Yatırımcılar paralarını altın destekli Borsa fonlarına (ETF) yatırmaya devam ediyor. Bu fonlara bu yılki girişler şimdiden rekor kırılan yıldaki giriş miktarına ulaştı.

*ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri Salı günü, yatırımcıların dikkatlerini hisse fiyatlarındaki son kazançların abartılı olabileceği endişelerine çevirmesi ile birlikte aşağı yönde hareket etti.

*Goldman Sachs Group Inc., ayıların yakında kontrolü alacağı ve S&P 500 Endeksi'ni yaklaşık yüzde 20 düşürecekleri tahmininde bulundu.