Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Çarşamba günü açıklanan Fed'in son politika toplantısının tutanakları bu yıl faiz artırımına gidilebileceği beklentilerini azaltırken, ticaret savaşının hisse senetleri üzerinde aşağı baskı oluşturması ve dolardaki yükselişin sürmesi ile birlikte yatay seyretti.

Fed'in 30 Nisan-1 Mayıs toplantısının tutanakları, Fed yetkililerinin faizler konusunda "bir süre için" sabırlı olmanın uygun olduğunu düşündüklerini gösterdi. Hisse senetleri, Trump yönetiminin beş Çin şirketine Amerikan teknolojisi akışını kesmeyi düşündüğüne ilişkin haberin ardından değer kaybetti. Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında ticaret anlaşmasına varılabileceğine ilişkin aylardır devam eden tahminlerin ardından, dünyanın önde gelen finans kuruluşlarının ekonomistleri bu konuda gittikçe kötümser hale geliyor.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:06'da ons başına 1,273.02 dolarda kaldı. Fiyatlar Salı günü 1,269.58 dolara gerileyerek 3 Mayıs'tan bu yana gün içi en düşük seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "ABD doları, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin arttığı bir ortamda favori varlık sınıfı olarak görülüyor. Bu da altın üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "ABD doları, Fed yetkililerinin para politikası duruşunu değiştirmek içiin fazla bir neden görmediklerini işaret etmeleri ile birlikte, Fed tutanakları sonrası elde ettiği kazançlarını korudu. Ancak bu tutanaklar, ABD-Çin ticaret gerilimin artmasından önce gerçekleşen toplantının tutanaklarıydı. Eğer ticaret anlaşmazlığı daha da kötüye giderse, Fed ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklere dikkat çekmeye başlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere'de Theresa May'in başbakanlığı, Kabine'nin yüksek profil bakanlarından birinin istifası ve Brexit'e yönelik artan başkaldırının İngiliz lideri koltuğu bırakmaya zorlaması ile birlikte tehlikede görünüyor.

*Bank of America Corp., ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının hızlı bir şekilde çözüleceğine ilişkin umudu yitirdiklerini işaret ederek, ABD Hazine tahvilleri ve diğer gelişmiş piyasa tahvillerinin faizlerine yönelik tahminini düşürdü.