Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin fikir sahibi olmak için dikkatlerini bugünkü tarım dışı istihdam verisine çevirmesi ve Asya hisse senetlerinin Çin'in hisse senetlerindeki ralliyi yavaşlatmaya çalıştığına ilişkin işaretlerle birlikte düşmesi sonrası son iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

altındaki bu hareket, Çin'in büyüme hedefini düşürdüğü, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yeni teşvikler açıkladığı ve büyüme tahminini düşürdüğü, Kanada Merkez Bankası'nın politika sıkılaştırma beklentilerinden geri adım atttığı ve OECD'nin kürsel büyüme görünümünü düşürdüğü bir ortamda gerçekleşti.

Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,293.52 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 07:10'da 1,292.11 dolara geldi. Metal. önceki hafta yüzde 2.7 düştükten sonra bu hafta fazla değişmedi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü itibariyle yedi gün üst üste yükseldi,kten ve 26 Aralık2tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.2 geriledi.

RBC Capital Market, hazırladığı notta, "Altındaki son düşüş, orta ila uzun vadeli pozisyon oluşturmak isteyenler için bir alım fırsatı," dedi ve "Doların güçlü seyrinin altındaki çıkışları engellemesi ile birlikte, kısa vadede sorunlar olabilir, ancak fiyat riski sadece 2019'da değil muhtemelen 2020'de de yukarı eğilim gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 yükseldi ve üst üste ikinci haftayı da düşüşle geçmeye yöneldi. Platin bu hafta yüzde 4.9 geriledi ve Kasım sonundan bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi. Palladyum yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,525.59 dolara indi ve bu hafta yüzde 1.2 gerileyerek dört hafta süren yükselişini sonlandırdı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam raporu, işe alımların Şubat ayında ılımlı hale geldiğini gösterebilir ve Fed politika yapıcılarının 2019 yılında faiz görünümüne ağırlık vermeleri ile birlikte, ekonomiye ilişkin işaretler verebilir. Tarım dışı istihdamın, Bloomberg'in anketine göre, Şubat ayında 180,000 artması ve işsizlik oranının yüzde 3.9'a düşmesi bekleniyor.

*Çin hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini ülkenin en büyük aracı kurumunun çok ender verdiği sat tavsiyesine çevirmesi ile birlikte yaklaşık 5 ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Yatırımcılar bu sat tavsiyesini hükümetin yükselişleri durdurmaya yönelik bir çabası olarak değerlendiriyor.

*ABD'de zayıflayan ekonomik görünüm ve bunun yanında, ülke dışında süregelen yavaşlamaya ilişkin riskler, Fed Guvernörü Lael Brainard'a göre, merkez bankacıların önceki tahminlerine göre daha yumuşak bir faiz patikası için görüşleri güçlendiriyor.

*Çin altın rezervlerini üst üste üçincü ayda da artırdı ve bu durum merkez bankasının talebinin bu yıl yüksek kalacağı beklentilerini güçlendiriyor.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) küresel altın varlıkları son iki ayın en düşük seviyesine indi.

*Altın traderları ve analistleri, Bloomberg'in anketine göre, fiyatların görünümü konusunda bölünmüş durumda.