Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(güncellendi)

Gümüş fiyatları, küresel ekonomiyi koronavirüs pandemisinin etkilerinden kurtarmak için daha fazla teşvik uygulamasına gidileceği beklentileri ile yaklaşık yedi yılın zirvesine çıkarken, altın rekor seviyeye doğru tırmanışını sürdürdü.

Yatırımcılar, koronavirüs vaka sayısındaki sert yükselişten dolayı artan güvenli liman alımları, yavaşlayan büyüme, zayıflayan dolar ve ABD'de negatif faizler nedeniyle bu metallere yöneliyor. Hükümetler ve merkez bankalarından gelen yüklü miktardaki teşvikler de fiyatları destekledi. Avrupa Birliği (AB) liderlerinin 7850 milyar dolarlık dev kurtarma paketini onaylamasının ardından dikkatler ABD ekonomisine destek için yeni bir teşvik paketine ilişkin görüşmelere çevrildi.

Gümüş yüzde 8'den fazla sıçrayarak Mart ayından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve ayrıca arza ilişkin endişeler ve sanayi talebinde artış olacağına ilişkin iyimserlikten de destek buldu. Gümüş destekli Borsa fonlarındaki (ETF) varlıklar rekor seviyeye ulaşırken, altın destekli ETF'lerdeki varlıklar Salı günü Haziran ortasından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi ve bu varlıklar da tüm zamanların en yüksek seviyesinde.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, hazırladığı notta, "Altın gibi gümüş de bu yıl güvenli liman alımlarından ve ABD'de düşen uzun vadeli reel faizlerden faydalandı," dedi ve "Gümüşte bir süredir devam eden ralli, özellikle talep umutlarının ve arz endişelerinin diğer faktörlere eklendiği dönemde sürebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Spot gümüş yüzde 8.1 yükselişle ons başına 23.0282 dolara kadar çıkarak 2013'ten beri en yüksek seviyesini görmesinin ardından Londra saati ile 13:11'de 22.91 dolara geldi.

Spot altın yüzde 1.3 yükselişle ons başına 1,865.81 dolara kadar çıkarak Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyesini gördü ve aynı yıl 1,921.17 dolar ile gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı.

Zayıf Dolar Destekliyor

ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Mart ayından bu yana en düşük seviyesi yakınında seyrediyor.

Çinli altın ve gümüş hisse senetleri değer kazandı ve China Silver Group Ltd. Hong Kong'da yüzde 30'dan fazla yükseldi.

Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Hansen, "Fiyatların daha da kolay hareket etme eğilimi gösterdiği tipik düşük hacimli yaz dönemi piyasasındayız," dedi ve "Altın rekor zirveye ne kadar yaklaşırsa, manyetik alan daha da güçlenecek ve bu durumda bu rekor seviyenin görülmesi fazla uzun sürmeyebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Hansen ayrıca, gümüşün altındaki yükselişten ve aynı zamanda zayıf dolar ve artan sanayi talebinden destek alarak da yükselişini sürdürmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yatırımcılar ayrıca, ABD'nin Çin'in Houston konsolosluğunu kapatmasının ardından bu ülkenin misillemede bulunacağını kaydetmesi ile artan ABD-Çin gerginliğini de izliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan fikri mülkiyet haklarını ve Amerikalıların özel bilgilerini korumak için tedbir aldıklarını açıkladı.

Satış Gelebilir

BullionVault araştırma direktörü Adrian Ash,"(Yükselişi) Kaçırma korkusu altına, Ocak-Haziran dönemindeki güçlü fiziki talebin üzerine ek olarak spekülatif para selinin gelmesine yol açıyor" dedi ve "Ancak bazı yatırımcılar son ralliyi veri alarak satışa döndüler. BullionVault altın işlem hacminin, satışların alımlardan daha hızlı artması ile birlikte, son 24 saatte önceki 30 günün ortalamasının iki katına çıktığını gördü. Gümüşteki hareketler hatta daha dramatikti" şeklinde görüş bildirdi.

Her iki metalin de RSI göstergesi 70 seviyesinin üzerinde ve bu durum, bu metallerin aşırı alım durumunda olduğunu işaret ediyor olabilir.

Heraeus Metals Germany GmbH & Co. KG. traderı Alexander Zumpfei, "Gümüş şimdi ekstrem bir değere ulaştı. Gümüş fiyatlarının yükselişine aynı hızda devam etmesini beklemiyoruz," dedi ve "Ancak aynı zamanda mevcut ortamda kaydadeğer bir düzeltme göreceğimizi de düşünmüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Süren Kazançlar

Citigroup Inc. emtia araştırma küresel başkanı Ed Morse, Çarşamba günü Bloomberg TV'ye verdiği mülakatta, "Gümüş, diğer değerli metalleri yukarı iten bir dizi faktöre ek olarak, güneş enerjisi hücreleri gibi sanayi uygulamalarında kullanılmasından dolayı kazancını sürdürmeli" dedi.

Citi daha önceki değerlendirmesinde, gümüşün refah koruma isteğinin yüksek ve ekonomik faaliyetin iyileşmekte olduğu dönemlerde çok güçlü performans eğilimi gösterdiğini kaydetti. Gümüş Enstitüsü bu ayın başlarında, 2020 yılında Kovid-19'dan kaynaklanan aksaklıklardan dolayı maden üretiminde yüzde 7'lik düşüş olacağı tahmininde bulundu.

HSBC Securities (USA) Inc. baş değerli metaller analisti James Steel, hazırladığı notta, "Gümüş güçlü bir yükseliş gerçekleştiriyor ve muhtemelen güçlü kalacak," dedi ve "Altındaki ralliye tam katılamamış olan bazı yatırımcılar gümüşü cazip bulabilir. Bunun gerçekleşmekte olduğunu ve gümüşün yüksek fiyatlarını sürdürebileceğini düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.