Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini küresel ekonominin gücüne ve ABD-Çin ticaret anlaşmasına ilişkin beklentilere çevirmesi ile birlikte bir ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra sakin seyretti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Salı günkü konuşmasında, müzakerecileri ABD ile kısmi anlaşma öncesi ceza niteliğindeki gümrük tarifelerinden geri adım atması için mücadele ederken, Çin'in küresel ticaret düzenine ilişkin taahhüdüne vurgu yaptı. ABD'de hizmet sektörünün Ekim ayında tahmin edilenden fazla büyüdüğüne ilişkin haber Wall Street'te kısa bir hisse senedi rallisine yol açtı, ancak Fed'in bir kez daha faiz indirimine gidebileceğine ilişkin beklentilerin zayıflamasına neden oldu.

Spot altın, Salı günü yüzde 1.7 ile Eylül ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.1 yükselerek Singapur saati ile 13:32'de ons başına 1,485.67 dolara çıktı.

Spot gümüş, iki günlük düşüşn ardından fazla değişmeyerek ons başına 17.5733 dolarda kaldı.

Platin yüzde 0.5 kayıpla ons başına 924.30 dolara inerken, palladyum yüzde 0.2 düştü.

Shaw and Partners Ltd., Çarşamba günü hazırladığı raporda, altın/petrol rasyosu piyasa güveninin bir ölçütü olarak kulanılırsa, bunun risk iştahının arttığını işaret ettiğini kaydetti.

Inditrade Derivatives & Commodities emtia ve Döviz müdürü Harish Galipelli, altının 1,515-1,520 dolar bölgesinde sert bir direnç ile karşılaştığını ve bu seviyenin aşılmasının başarılamamasının bir kez daha satış getirdiğini kaydetti ve fiyatların toparlanmaya geçmeden önce 1,460 doları test edebileceğini sözlerine ekledi.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan ise, ticaret anlaşmasına yönelik iyileşmenin altındaki güvenli liman priminin azalmasına yol açtığını kaydetti ve "Ancak iyimserlik bu cephede haber akışının azalmasından dolayı zarar gördü ve altın bu yüzden satış dalgası ile karşılaşmadı ve önemli seviyelerde destek bulmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Ticaret görüşmeleri konusunda bilgiye sahip kaynaklara göre, Pekin, Trump yönetimine sadece yeni gümrük tarifeleri getirileceğine yönelik tehditlerini değil aynı zamanda Eylül ayında uygulamaya koyulan 110 milyar dolarlık Çin ürününe getirilen ek tarifeleri de geri çekmeyi taahhüt etmesini istedi.

*ABD'nin Çin ile ticareti Eylül ayında, ABD Başkanı Donald Trump'ın tüketici kalmelerine yeni tarifeler getirerek ticaret savaşını yoğunlaştırması ve bunun sonucu okyanusun her iki tarafındaki ihracatçılarda düşüşün derinleşmesi ile birlikte baş aşağı çakıldı.

*ABD'de açılan iş sayısı Eylül ayında beklenmedik bir şekilde düşerek bir buçuk yılın en düşük seviyesine indi. Düşüşün tüm sektörlere yayılması, istihdamda halen güçlü ancak ılımlı artışın diğer bir işareti.

*Fed dahil merkez bankalarının faiz indirim dalgası ve ABD ile Çin'in ticaret anlaşmasına varabileceğine ilişkin artan umutlar, önemli ekonomik göstergelerin son düşüşlerin ardından istikrar işaretleri göstermesi ile birlikte finans piyasalarında güveni artırıyor.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları geçen hafta ılımlı bir yükseliş gerçekletirdikten sonra 2013'ten bu yana en yüksek seviyesinde. Varlıklar, Eylül ayındaki tek bir adet haftalık düşüşü dışında Ağustos ayından bu yana her gün yükseldi.