Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasında ticaret konusunda ateşkes sağlanacağına ilişkin artan iyimserliğin güvenli liman alımlarını azaltması ile birlikte haftayı kayıpla geçmeye yöneldi. Palladyum, exchange traded fon (ETF) yatırımcılarının son bir yılın en güçlü alımını gerçekleştirmesinin desteği ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Çin arasında Perşembe günü başlayan üst düzey görüşmelerin ilk gününün "çok iyi" geçtiğini ve Cuma günü Çin başbakan Yardımcısı Liu He (Çin'in üst düzey ticaret müzakerecisi) ile görüşmeyi planladığını söyledi.

Yatırımcılar ayrıca Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan'ın, Fed'in faiz indirimlerinin "tam teşekküllü bir faiz indirim çevriminin başlangıcı" olmaması gerektiği yolundaki yorumunu da değerlendiriyor.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek Londra saati ile 07:34'te ons başına 1,499.32 dolara çıktı. Metal bu hafta yüzde 0.4 düştü.

Bloomberg Dolar SPot Endeksi yatay seyretti.

HDFC Securities kıdemli analisti Tapan Patel, "ABD-Çin ticaret görüşmerinden çıkabilecek pozitif sonuç altın fiyatlarını kısa vadede 1,460 dolardaki destek seviyesine doğru baskılayabilir," dedi ve "Ancak genel ekonomik görünüm, imalat sektörü verilerinin halen küresel ekonomi için endişe teşkil etmesi ile birlikte önemli bir rol oynayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, Fed'in 25 baz puanlık bir faiz indirimi kararı alması durumunda bunu destekleyeceğini söyledi.

*ABD'de tüketici fiyatlarının önemli göstergelerinden biri Eylül ayında, ikinci el oto fiyatlarının düşmesinden dolayı beklenenden daha az arttı. Bu durum Fed'in üç ayda üçüncü kez faiz indirimine gidebileceği beklentilerini güçlendirdi.

*Palladyum destekli ETF'lerdeki varlıklar Ekim ayında şimdiye dek 31,000 ons civarında yükselerek Ağustos 2018'den bu yana en büyük aylık artışına yöneldi.

*Gümüş Hindistan'da, altın fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesinin bu metalin cazibesini azaltması sonrası altına göre daha iyi performans gösteriyor.