Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa ürünlerine yeni tarifeler getirme tehdidi ve buna bağlı olarak risk iştahının düşmesi ile birlikte yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınlarında seyretti. Yatırımcılar ayrıca ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerindeki ilerlemelere ilişkin yeni haberler de bekliyor.

Trump yönetimi, Avrupa Birliği'nin (AB) Boeing Co.'nun rakibi Airbus SE'yi sübvanse etmesine karşılık, yeni yolcu helikopterleri, çeşitli peynirler ve şaraplar, kayak giysileri ve bazı motorsikletlere gümrük vergisi getirmeyi planlıyor.

Spot altın, Pazartesi günü ons başına 1,303.79 dolar ile 28 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine yükseldikten sonra yüzde 0.2 değer kazanarak Singapur saati ile 12:36'da 1,299.47 dolara geldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Pazartesi günü yüzde 0.3 düştükten sonra yatay seyretti.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Dolardaki zayıflık ve hisse senedi piyasalarındaki ılımlı düşüş şimdilerde altına destek oluyor," dedi ve "Hindistan'da fiziki talep 7 Mayıs'taki Akshaya Tritiya dolayısıyla artması beklenen talep öncesi yükselmeye başladı" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 yükselirken, platin Pazartesi günü ons başına 915.91 dolar ile 14 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.4 geriledi ve palladyum yüzde 0.5 düştü.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*San Francisco Fed tarafından Pazartesi günü yayımlanan ekonomik mektuba göre, Fed'in negatif görünüm açıklayacağı varsayımsal bir senaryonun, faiz indirimine gidildiği bir döneme rastlasa bile, ABD ekonomisi üzerinde beklenmedik bir yavaşlama etkisi olabilir.

*İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasını (Brexit) kısa süreliğine ertelemeye destek sağlama çabalarının bir parçası olarak Salı günü Berlin ve Paris'e gidecek. Öte yandan May'in Muhafazakar Partisi'nden bazı üyeler Başbakan'ı devre dışı bırakmaya çalışıyor.