Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın vadeli kontratları, koronavirüs vaka sayısındaki artışa ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin güçlenmesi sonucu, en son 2011'in sonunda görülen bir seviye olan ons başına 1,800 dolara yaklaştı.

Altın, John Hopkins Ünivesitesi'nin verilerine göre koronavirüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 500,000'i ve teyit edilen ölüm sayısının da 10 milyonu aşmasının ardından 2016'dan bu yana en güçlü çeyrek dönem performansını gerçekleştirmeye yöneldi. Artan rakamlar, tüm dünyaya modern çağın en ölümcül pandemisinin bugüne kadar görülenlerden daha güçlü olduğunu acı bir şekilde hatırlatıyor.

Altın bu yıl, hükümetler ve merkez bankalarının pandemiden hasar gören ekonomilerini desteklemek için teşvik tedbirleri uygulaması ile birlikte yüzde 17 ralli yaptı. Yatırımcılar değer koruma amacıyla artan bir şekilde altına yöneliyor ve aralarına Goldman Sachs Group Inc.'nin de bulunduğu bazı bankalar fiyatların 12 aylık dönemde 2,000 doları görerek rekor seviyelere ulaşacağı tahmininde bulunuyor.

MineLife Pty kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Altın, Kovid-19 salgınına gerektiğinden az önem verildiğine ilişkin artan endişelerden faydalanıyor," dedi ve "Altın ayrıca merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek için trilyonlarca dolar harcamasından ve ABD'de negatif real faiz olasılığından da faydalanıyor. Altına muazzam bir destek sağlayan bu çifte sebep, fiyatların muhtemelen rekor seviyelere yükselmesine neden olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Altın vadeli kontratları Comex piyasasında yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,790.40 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 09:46'da 1784.50 dolara geldi. Eylül 2011'de 1,923.70 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesini gören altın vadelileri, geçen hafta 1,800 dolara sadece 5 dolar kalan bir seviyeye ulaştı.

Yatırımcılar öte yandan altın destekli Borsa fonlarına (ETF) yönelmeye devam ediyor. Bu fonlardaki altın varlıkları rekor seviyelerde.

Bu hafta piyasalrı etkileyecek yeni faktörler var. Salı günü, Fed Başkanı Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin Temsilciler Meclisi Finasal Hizmetler Komitesi'nde konuşacak. ABD'de Perşembe günü açıklanacak olan Haziran ayı istihdam raporu, Mayıs ayından bu yana işsizliğin gerçek tablosunu göstermiyor görünen veri dizisi arasında yerini alabilir.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselirken, platin yüzde 0.5 ve paladyum yüzde 0.6 değer kazandı.