Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların ABD enflasyonuna odaklanmasıyla kazançlarını dördüncü güne taşıyarak son iki haftanın en yüksek seviyelerinde işlem görüyor. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen Dolar/TL ’deki gerilemeyle 800 TL sınırında bulunuyor.

Altın yatırımcıları da perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisine odaklandı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler Ocak ayında ABD’de enflasyonun yüzde 7,3’e tırmanacağı görüşünde.

Öte yandan, piyasalar Fed’in baharda art arda iki faiz artırımı gerçekleştirmesini fiyatlamaya başladı. Bloomberg’in opsiyon kontratlarının fiyatlamasından yaptığı hesaplamalara göre, traderlar Mart ve Mayıs ayında 25 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakarken Mart ayında yüzde 28 ihtimalle 50 baz puanlık bir artırım olacağını düşünüyor.

Philip Nova Kıdemli Emtia Stratejisti Avtar Sandu, beklenenden yüksek gelen enflasyonun altını destekleyeceğini fakat faiz artırımlarının faizsiz bir varlık olan altın için fırsat maliyetini artıracağını söyledi.

Ons altın fiyatı

Ons altın, haftaya 1.807 dolar civarında başladıktan sonra art arda dört günü de kazançla kapattı. Hafta başından bu yana yüzde 1,4 yükseliş kaydeden değerli metal, perşembe günü enflasyon verisi öncesinde 1.834 dolar civarında işlem görüyor.

Gram altın fiyatı

Haftaya 788 TL seviyesinde başladıktan sonra salı günü 800 TL’nin üzerini gören gram altın, haftanın kalanında dar bir bant aralığında dalgalı bir seyir izledi. Gram altın, perşembe günü küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen dolar kurundaki düşüşle 798 TL civarında bulunuyor.

Ekonomistlerin bir süredir talep ettiği kur korumalı mevduat ürününe ilişkin veriler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından paylaşılacak.

BDDK'dan yapılan açıklamada kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarına ilişkin büyüklüklerin kurumun periyodik yayınlarında 14 Şubat tarihinden itibaren paylaşılacağı bildirildi.

Açıklamada BDDK ilgili hesaplara ilişkin büyüklükleri de paylaştı. Buna göre kur korumalı TL mevduat ve katılım hesaplarının toplam büyüklüğü 7 Şubat itibariyle 313 milyar TL olarak açıklandı. Bunun 171 milyar TL'si Hazine'nin çıkardığı enstrümana ait olurken, 142 milyar TL'lik kısmı ise TCMB'nin enstrümanından oluştu.

Hindistan Merkez Bankası (RBI), çarşamba günü politika faizini art arda onuncu toplantıda da yüzde 4 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. RBI en son 22 Mayıs 2020’de gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini güncelleyerek faizleri indirmişti.

RBI, politika faizi olarak kullandığı repo faizinde herhangi bir değişikliğe gitmemenin yanında bankalardan borçlandığı ters repo faizini de değiştirmedi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler ise ters repo faizinin yüzde 3,35’ten 3,55’e çıkarılmasını bekliyordu.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta Das, geçen toplantıdan bu yana enflasyonun yükseldiğini fakat beklentilerle uyumlu olduğunu belirterek enflasyonun ilk çeyrekte zirve yapmasını beklediklerini vurguladı.

Gelecek mali yılda enflasyonun yüzde 4,5 seviyesinde olmasını tahmin ettiklerini belirten Das, tahvil piyasasına yabancı portföy yatırımlarını çekmek için oluşturulan Gönüllü Muhafaza Programı’nın limitinin ise 2,5 trilyon rupiye çıkarıldığını söyledi.

Merkez Bankası’nın açıklamaları sonrasında rupi dolar karşısında düşüş kaydederken tahvil piyasaları güvercin para politikasının korunmasından destek buldu.