Amazon'dan Starlink'e rakip: Uydu internet hizmeti bu yıl başlıyor
-
Amazon, 29 uyduyu daha yörüngeye göndererek bu yıl uydu internet hizmetini başlatmak için gerekli fırlatma sayısına ulaştı. Şirket, bugüne kadar 390'dan fazla uyduyu yörüngeye yerleştirirken, hizmetin Starlink'e rakip olması hedefleniyor.
United Launch Alliance'a (ULA) ait bir roket, Amazon için 29 uyduyu yörüngeye taşıdı. Böylece şirketin SpaceX'in hâkim konumdaki Starlink ağına rakip olacak geniş bant internet hizmetini bu yılın ilerleyen dönemlerinde devreye almasının önü açıldı.
Amazon'un Project Kuiper kapsamındaki son LEO uydularını taşıyan Atlas V roketi, Perşembe günü Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü'nden fırlatıldı.
Amazon'un LEO iş ve ürünlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Chris Weber, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 390'dan fazla uydunun yörüngeye yerleştirilmesiyle şirketin bu yıl internet hizmetinin başlatılması için yeterli sayıda fırlatma işlemini tamamladığını belirtti.
Weber, "Tüm bu yeni uyduları kendilerine tahsis edilen irtifaya çıkarmak da dahil olmak üzere, önümüzde hâlâ çok iş var" dedi.
ULA'nın Atlas V roketi bugüne kadar Amazon uydularının yaklaşık yüzde 60'ını yörüngeye taşımıştı. Gelecekte gerçekleştirilecek görevlerde ise şirketin yeni nesil Vulcan roketinin kullanılması planlanıyor.