Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times'ın Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) iki Yönetim Konseyi üyesine dayandırdığı haberine göre banka, pandemi tahvil alım programıyla ilgili bir değerlendirme başlattı. Buna göre AMB programın ne kadar süre daha devam etmesi ve programın sıra dışı esnekliğinin önceki programlara uzatılması gerekip gerekmediğini değerlendirecek.

FT'ye göre söz konusu değerlendirmenin politika yapıcılar tarafından gelecek ay tartışılması bekleniyor. AMB, FT'ye konuya ilgili yorum yapmayı reddetti.

Pandemi Acil Durum Alım Programı Mart ayında oluşturuldu. İlk aşamada 750 milyar euro (888 milyar dolar) tutarındaki program, sonrasında koronavirüs karantinaları esnasında piyasaları sakinleştirmek ve ekonomiyi desteklemek için 1.35 trilyon euroya çıkarıldı.

Pandemi programı, merkez bankasının hala devam eden önceki varlık alım programına dair kısıtlayıcı kurallardan muaf. Dolayısıyla PEPP, özellikle İtalya gibi stres altındaki ekonomilere yönelik alıma ağırlık verebiliyor.

Bununla birlikte doğrudan mevcut krize bağlı olan program her zaman geçici olarak tanımlandı. Esnekliğini genişletme yönünde atılabilecek adımlar Bundesbank'ın Başkanı Jens Weidmann gibi bazı politika yapıcılar arasında endişelere neden olabilir. Weidmann, uzun bir zamandır Avrupa Birliği (AB) yasalarınca yasaklanmış olan, hükümetlerinin parasal finansmanı riskiyle ilgili uyarılarda bulunuyor.