Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda önemli bir gündem maddesi olarak öne çıkan Çinli finansal teknoloji devi Ant Group'un halka arzına yönelik detaylar ortaya çıkıyor. İlk gelen bilgiler Ant Group'un dünyanın en büyük halka arzı olacağına işaret ediyor.

Ant’ın halka arz büyüklüğü 34,5 milyar dolar olarak öngörülüyor. Talebin karşılanması için ek hisse seçeneğinin kullanılmasıyla bu miktarın büyük olasılıkla 5,2 milyar dolar daha artacağı tahmin ediliyor. Saudi Aramco'nun geçen yıl gerçekleşen halka arzı 29 milyar dolar olmuştu.

Ant’ın halka arzı, şirketin değerlemesini baş döndürücü boyutlara taşıyor. Yaklaşık 315 milyar dolar olarak öngörülen şirket değeri, Mısır, Şili ve Finlandiya gibi ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılalarını geride bırakıyor.

- 71,6 milyar dolarlık servet

Alibaba'yı 60 bin dolar ile kuran Alibaba Group'un kurucusu ve ortağı olan Jack Ma, Ant Group’un halka arzından sonra dünyanın en zengin 11. kişisi olmaya hazırlanıyor.

Ma’nın yüzde 8,8 hissesi, Hong Kong ve Şanghay'daki hisse senedi fiyatlandırmasına göre 27,4 milyar dolar değerinde. Bu, Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde 56 yaşındaki iş adamının servetini 71.6 milyar dolara çıkartarak, Oracle’ın kurucusu Larry Ellison’ın, L'Oreal’in varisi Francoise Bettencourt Meyers’ın ve Walmart’ın sahibi Waltons ailesinin servetinin önüne geçirecek.

- Uğurlu sekiz

Ma, genellikle Çin'de zenginlikle ilişkilendirilen sekiz rakamının uğuruna inanıyor gibi görünüyor. Çin’de çiftler genellikle 8. ay olan Ağustos'ta evlenmeye çalışırlar. Sekiz sokak adresleri için de popüler bir sayı.

Ant Group'un halka arzında da bu inanışın etkileri öne çıkıyor. Şirketin Şanghay'daki Borsa kodu 688688 olacak; Hong Kong'da ise 6688. Ayrıca altı rakamı da Çin'de şanslı bir sayı olarak kabul ediliyor. Şirketin hisse senetleri fiyatlaması Şangay'da 68,8 yuan’dan ve Hong Kong'da 80 Hong Kong dolarından fiyatlandırıldı.

2014'te kurulan Ant Group, Alibaba Holding’in online ödeme iştiraki olarak dünyanın en değerli finansal teknoloji şirketlerinden biri haline geldi. Dünya genelinde küresel ödeme çözümleri sunan şirket, hizmet sektörünün dijital dönüşümünü destekleyecek altyapı ve platformları oluşturmayı hedefliyor.