Apple, son yılların en büyük kadro değişimini yaşıyor
-
Apple, yapay zeka, hukuk, operasyon ve tasarım gibi kritik birimlerde art arda yaşanan ayrılıklarla son yılların en büyük yönetim sarsıntısını yaşıyor.
-
Apple'da genel danışmandan yapay zeka şefine kadar kritik pozisyonlarda değişimler yaşandı. Apple'ın birçok yöneticisi Meta'ya geçti.
-
Apple'da art arda emeklilikler yaşandı ve başka kıdemli yöneticilerin de emekliliğe yöneldiği iddia ediliyor.
Apple, üst düzey yöneticiler ve önemli mühendislerin ayrılmasıyla, son on yılların en büyük personel değişikliğini yaşıyor.
Geçtiğimiz hafta, Apple'ın yapay zeka ve arayüz tasarımı bölüm başkanı ve yapay zekadan sorumlu başkan yardımcısı istifa etti. Ardından şirket, genel danışman ve hükümet ilişkileri bölüm başkanının da ayrılacağını duyurdu.
Dört yönetici de doğrudan Apple'ın CEO'su Tim Cook'a bağlıydı, bu da Apple'ın üst yönetiminde olağanüstü bir değişim olduğunu gösteriyor.
Bu değişimlerin sürmesi de muhtemel görülüyor. Konuyla ilgili bilgisi olan kişilere göre, Apple'ın en saygın yöneticilerinden biri olan Donanım Teknolojileri Kıdemli Başkan Yardımcısı Johny Srouji, yakın zamanda Cook'a yakın gelecekte ayrılmayı ciddi olarak düşündüğünü söyledi. Ayrıca Apple'ın şirket içi çip geliştirme hamlesinin mimarı olan Srouji, eğer ayrılmaya karar verirse başka bir şirkete geçmeyi planladığını da çalışma arkadaşlarıyla paylaştı.
Aynı zamanda Apple'daki yapay zeka yetenekleri de rakiplere doğru akıyor. Meta, OpenAI ve çeşitli girişimler Apple'ın mühendislerine teklif götürüyor.
Tüm bunlar, Cook'un görev süresinin en çalkantılı dönemlerinden birini oluşturuyor. CEO'nun yakın zamanda ayrılması beklenmese de, hem şirketin kadrosunu yeniden oluşturması hem de yapay zeka çağında nasıl atılım yapacağını bulması gerekli görülüyor.
Cook, kilit yetenekleri elinde tutmak için daha yüksek maaş ve prim paketleriyle bu gidişatı durdurmaya çalışıyor. Ancak bunlar dışındaki ayrılıklar ise uzun süredir görev yapan yöneticilerin emekliliğe yaklaştığından dolayı.
Apple'ın Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka Stratejisi Kıdemli Başkan Yardımcısı John Giannandrea'nın ayrılması, bir dizi aksiliğin ardından yaşandı. Apple, Giannandrea'yı Mart ayından bu yana görevinden kademeli olarak görevden uzaklaştırmaya başladı. Apple çalışanları ise uzun süredir Giannandrea'nın görevinden ayrılmasını bekliyordu ve bazıları onun bu kadar uzun süre görevde kalmasına şaşırdıklarını dile getirdi.
Apple'dan Meta'ya geçen yöneticiler kimler?
Apple'ın yapay zeka organizasyonunda, yapay zeka modellerinden sorumlu şef Ruoming Pang ayrıldı. Pang, Tom Gunter ve Frank Chu gibi meslektaşlarıyla birlikte Meta'ya geçti. Meta, göz kamaştırıcı ücret paketleriyle yetenekleri kendine çekiyor.
Siri'den sorumlu olan ve ChatGPT benzeri bir arama deneyimi geliştirme girişimini yöneten Robby Walker, Ekim ayında şirketten ayrıldı. Yerine getirilen Ke Yang ise görevde sadece birkaç hafta kaldı ve Meta'nın yeni Superintelligence Labs birimine katıldı.
Öte yandan, tasarımın kıdemli isimlerinden Alan Dye da Apple'ın en dişli rakiplerinden biri olan Meta'nın Reality Labs birimine geçiyor, bu da son derece dikkat çekici bir taraf değiştirme olarak görüldü.
Apple'ın yapay zeka robotik yazılım ekibi de Meta'ya yönelmiş durumda olduğu düşünülüyor.
Apple yöneticileri emekli oluyor
Apple, Meta'daki bir yöneticiyi kendi bünyesine kattığını duyurdu. Meta Hukuk Direktörü Jennifer Newstead, Apple'ın yeni genel danışmanı olacak. Newstead, Meta'nın ABD Federal Ticaret Komisyonu ile yürüttüğü rekabet davasındaki başarılı savunmasını yöneten isimlerden biriydi.
Newstead, sekiz yıl boyunca bu görevde bulunan ve 2026 sonlarında emekli olacak olan Kate Adams'ın yerini alacak. Apple'ın Çevre, Politika ve Sosyal Girişimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Lisa Jackson da emekli oluyor. Onun sorumlulukları ise diğer yöneticiler arasında paylaşılacak.
Bu ayrılıklar, bundan önce yaşanan daha büyük bir vedanın ardından geldi. Cook'un uzun yıllar iki numaralı ismi olan Jeff Williams'ın, on yıldır sürdürdüğü operasyon direktörlüğü görevinden emekli olup yıl sonunda görevi bırakacağı açıklamıştı.
Finans Direktörü Luca Maestri de 2025'in başında daha alt bir pozisyona geçti ve yakın gelecekte emekli olması muhtemel görülüyor.
Emeklilik dalgası, Apple'ın demografik gerçeklerini yansıtıyor. Şirketin en kıdemli yöneticilerinin çoğu onlarca yıldır Apple'da görev yapıyor ve büyük bölümü 60'lı yaşlarda veya bu yaşlara yaklaşıyor.
Örneğin Cook, geçen ay 65 yaşına girdi ve bu da onun da emeklilik dalgasına katılacağı yönünde spekülasyonları artırdı. Apple çalışanları, 50 yaşındaki donanım mühendisliği şefi John Ternus'u CEO'luk için en güçlü aday olarak görüyor.
Cook şimdilik Apple'da aktif olarak çalışmaya devam ediyor ve şirket adına sık sık seyahat ediyor. Ancak yöneticinin zaman zaman yaşadığı el titremesi, son aylarda Apple çalışanları arasında tartışma konusu oldu. Ancak Cook'a yakın kaynaklar, CEO'nun sağlık durumu hakkında dolaşan iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguluyor.
Yönetimdeki bu son değişiklikler, Apple'daki güç dengelerini şimdiden yeniden şekillendirmiş durumda. Daha fazla yetki artık dört isimde toplanıyor; Ternus, Apple'ın Hizmetlerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue, Apple'ın Yazılım Mühendisliği Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi ve yeni COO'su Sabih Khan.
Apple'da yeniden yapılanma
Apple'da yeniden yapılanma olasılığı da yüksek. Apple'ın Perakende ve İnsan Kaynakları Kıdemli Başkan Yardımcısı Deirdre O'Brien, 35 yıldan fazla bir süredir Apple'da çalışırken, Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Greg Joswiak ise şirkette kırk yılını geçirdi. Apple, her iki yöneticinin altında çalışan kilit isimleri terfi ettirerek, onların emekliliklerine hazırlık yapıyor.
Bununla birlikte şirket, mühendislik kadrolarında yaşanan yetenek kaybıyla da mücadele ediyor. Bu durum, üst yönetimi endişelendiriyor ve yönetimin işe alım ve elde tutma çabalarını artırması için insan kaynaklarına talimat verdiği belirtiliyor.
Boşalan koltuklara kimler oturuyor?
Apple'ın Hukuk ve Küresel Güvenlik Kıdemli Başkan Yardımcısı Kate Adams'ın yerine gelecek kişi Jennifer Newstead oldu. Yapay zeka ve arayüz tasarımı bölüm başkanı Alan Dye'ın yerine ise Apple'da uzun yıllardır görev yapan deneyimli tasarımcı Stephen Lemay getirildi.
COO Jeff Williams'ın yerini Sabih Khan aldı. Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka Stratejisi Kıdemli Başkan Yardımcısı John Giannandrea’nın yerini ise, daha önce Google ve Microsoft’ta çalışan Amar Subramanya aldı.