Advertisement

Arjantin piyasaları olası bir temerrüt ihtimalinin yüzde 60'ın üzerine çıkmasıyla ikinci günde de geriledi. Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin popülist rakiplerini savuşturarak bu yıl yeniden seçimi kazanabileceğine ilişkin şüpheler, Arjantin varlıklarının düşüşünde etkili oldu.

Arjantin'de dolar cinsinden kısa vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 20'ye kadar yükselmesinin ardından satış dalgasının fazla olduğu yönündeki spekülasyon ile yüzde 18.24'e geriledi. Peso ise Perşembe günü gördüğü gün içi dip seviyesinin üzerinde olsa da dolar karşısında yaklaşık yüzde 2.4 değer kaybetti.

Bu haftaki çekilmeler, IMF'ten 56 milyar dolar alırken geçen yılki çöküşü idare eden Arjantin için bir gerileme anlamına geliyor. Şimdi ekonomi tekrar tekrar resesyona girmişken enflasyon yüzde 50'nin üzerinde ve yatırımcılar Macri'nin Ekim'deki başkanlık seçimini kaybedeceğinden endişeli. Eski popülist başkan Cristina Fernandez de Kirchner anketlerde giderek yükseliyor. Mevcut kriz Macri'nin geçen hafta gıda ürünleri üzerinde fiyat kontrolü ilan etmişti.

New York merkezli Totem Macro kurucusu Whitney Baker, “Piyasa siyasi sonuçlarla ilgili net bir şekilde korku duyuyor. Piyasanın en baştan endişeli olduğu negatif siyasi sonuçlar doğurabilir.” dedi. Başkan Macri ise piyasanın siyasi riskleri abarttığını söyledi.

Macri bir radyo mülakatında “Dünya Arjantinlilerin geriye gitmek isteyip istemediği konusunda emin değil ve bu dünyayı çok endişelendiriyor. Ülke riski yukarı gidiyor ve onlar da daha defansif pozisyon alıyorlar. Bence yanılıyorlar, hatalılar. Biz Arjantinliler geçmişe dönmeyeceğiz.” dedi.

CDS'lere göre Arjantin'in 5 yıllık ima edilen temerrüt ihtimali yüzde 61'e sıçradı. Sadece bir yıl önce bu seviye yüzde 23 idi.