Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretten vergi alınmamasıyla ilgili açıklamaları asgari ücret ile ilgili kamuoyunda yeni bir konunun gündeme gelmesine neden oldu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Batı asgari ücrette vergi modeli çalışmaları üzerine Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede asgari ücret üzerindeki vergi yükünün kaldırılmasının asgari geçim indirimi (AGİ) üzerinde de etkili olabileceğine dikkat çekti.

Batı söz konusu tartışmalarla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

Eğer asgari ücreti vergi dışında bırakacaksak, asgari geçim indirimine (AGİ) alternatif bir gelir yaratmak gerekiyor. Çünkü asgari ücreti vergi dışında bırakcaksak çalışan AGİ alamayacağı için pek bir işe yaramayacak.

Brüt asgari ücret üzerinden alınan SGK işçi payı 500 küsur TL'ye denk geliyor. Bunu Hazine karşılarsa bu sorunu çözebiliriz diye düşünüyorum. 7 milyon civarında asgari ücretli var. 7 milyon kişinin aylık olarak 500 TL SGK işçi primini Hazine'den karşılarsak, yıllık 42 milyar TL gibi bir meblağ çıkıyor. Bu meblağ, devlet bütçesinin sadece yüzde 4’üne karşılık geliyor."