Asya borsaları 1 gün aradan sonra yeniden yükselişte
-
Dolardaki değerlenmenin ihracatçıların kazanç beklentilerini artırması ve ABD'den gelen verilerin ilerlemeye işaret etmesi üzerine Asya borsaları değerlendi

Asya borsalarındaki yükselme bölgesel gösterge endeksini de yukarı taşıdı ve endeks son 9 günün 8'inde artış kaydetti.
Japonya'nın satışları bakımından 2 numaralı araba üreticisi Honda Motor Co., yüzde 1.3 değer kazandı. Güney Kore'nin en büyük araba üreticisi ise yüzde 2.4 yükseldi. Kazançlarının yüzde 80'ini denizaşırı ülkelerden sağlayan Japon kamera üreticisi Canon Inc., Dolar'ın Yen karşısındaki değerlenmesinin, kazanç beklentilerini yukarı çekmesiyle yüzde 1.2 oranında prim yaptı. Brüt kârlarının yüzde 40'ını emtiadan elde eden Mitsui&Co. ise ham petrol ve bakır vadelilerindeki artış sonrasında yüzde 2.1 değerlendi.
ABD'deki ekonomik toparlanmaya dair beklentilerinin arttığını ifade eden Tokyo'daki Shinkin Asset Management Co.'nun yatırımcılarından Naoki Fujiwara, yatırımcıların gözlerini iyileşen etkenlerine çevirdiğini ve likidite bolluğunun emtiaya talebi arttırdığını söyledi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 değer kazanarak 137.71 puana çıktı. Endekste düşen her 4 hisseye karşılık, 5'inde değerlenme kaydedildi. Endeks 2010'da yüzde 14 yükselerek, 2009'daki yüzde 34 oranındaki kazançlarını sürdürdü.
Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2; Singapur'un Straits Times Endeksi yüzde 0.3 ve Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi ise ufak bir yükselme kaydetti. Çin'in Şangay Bileşil endeksi yüzde 0.7 düşüş kaydederken, Avustralya'daki S&P/ASX 200 ise yüzde 0.4 değer kaybetti.