Advertisement
HABERLER ABONE OL

Koronavirüs salgının tedarik zincirleri, talep ve üretim üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, ekonomiler vaka sayılarındaki azalmaya bağlı olarak kısıtlamaların gevşetilmesi ve ekonomik aktivitenin sınırlı da olsa yeniden başlaması ile toparlanma sinyalleri gösteriyor. Çin'den gelen satın alma yöneticileri endeksi verileri ve Japonya'dan gelen sanayi üretimi ile perakende satışlar verileri iyileşmenin altını çizdi.

Çin'de fabrika görünümü toparlanmanın sürdüğüne işaret etti

Çin'de resmi hizmet sektörü ile birlikte, imalat göstergesi de Eylül'de güçlü üretim ve siparişlerle güç kazanarak, toparlanma ivmesinin sağlamlığına işaret etti.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Çarşamba günü açıklanan verilere göre imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül'de bir önceki ay 51 olan seviyesinden 51.5'e yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 51.3 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Ülkede medyan beklenti olan 50'nin hayli üzerine çıkan imalat dışı gösterge Ağustos ayındaki 55.2'lik düzeyinden 55.9'a yükseldi.

Japonya'da üretim güçlense de analistler 'kırılganlık' uyarısında bulundu

Japonya'nın sanayi üretimi üçüncü ayında da artış kaydetti, perakende satışlar beklentileri aşarken, ekonomistler toparlanmanın gelecek aylarda yavaşlayabileceği yönünde uyarıda bulundular.

Ekonomi bakanlığı tarafından Çarşamba günü açıklanan verilere göre, Ağustos ayında yüzde 8.7 ile rekor artış kaydeden sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1.7 yükseldi. Kazanıma elektronik ve otomobil öncülük etti. Analistlerin beklentisi yüzde 1.4 artış kaydedilmesi yönündeydi.

Japonya sanayi üretiminde 2017'den bu yana en uzun soluklu yükselişini kaydediyor, fakat üretim geçen seneki seviyelerin oldukça altında kalmaya devam ediyor.

Ülkede perakende satışlar bir önceki aya göre, yüzde 4.6 yükselirken, beklentiler yüzde 2 artış kaydedilmesi yönündeydi.