Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman imalat sanayi Ekim ayında son 31 ayın en büyük sıçramasını gerçekleştirerek Avrupa ekonomik toparlanmasını sırtladı.

Bölgedeki güçlü talep ile birlikte Euro bölgesi fabrika üretimi geçtiğimiz ay art arda dördüncü yükselişini gerçekleştirmişti. Fakat şirketler gelecekteki üretim için iyimserliğini korurken hala işten çıkarmalara devam ediyor.

IHS Markit ekonomisti Chris Williamson Euro bölgesi imalatının üretim ve siparişlerdeki artışla birlikte Ekim ayında ciddi bir yükseliş kaydettiğini vurgulayarak, “Veriler dördüncü çeyrekteki üretim için iyi bir tablo sergilerken toparlanma endişe verici derecede istikrarsız.” dedi.

Almanya, güçlü otomobil, iş ekipmanı ve makine talebiyle birlikte, 58.2 gelen imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisiyle son 31 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Avusturya imalat PMI verisi 54 ile son 23 ayın en yükseğindeyken, İtalya verisi 53.8 ile son 31 ayın en yükseğinde. İspanya ve Fransa ise PMI verileriyle son üç ayın en yükseğini görmüş oldu.

İmalat sanayi koronavirüs vakaları yükselirken göreceli olarak daha durgun bir konumdaydı. Asya’dan gelen veriler de Ekim ayında imalat sanayi için daha iyimser bir görünüm çizdi.

“İmalat verileri şimdilik sert bir yükselişi gösterse de bunun sürdürülebilirliği hane halkının normale dönme davranışlarına ve iş gücü piyasasının güçlenmesine bağlı.” diyen Williamson, salgında ikinci dalga düşünüldüğünde bunlara ulaşmak için hala çok zamana ihtiyaç olduğunu da vurguladı.