Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünkü Fed faiz kararının ardından küresel piyasalar bugün Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'ndan gelecek karara odaklandı. Her 2 bankanın da faiz artış hızını yavaşlatması bekleniyor.

Faizlerin yanı sıra AMB'nin niceliksel sıkılaştırma kapsamında tahvil ve hisse stokunu nasıl küçülteceği takip edilecek. Lagarde'ın bu konuda temel prensipleri ortaya koyması bekleniyor. Bazı üyeler tahvil satışı yerine vadesi gelen tahvillerin kademeli olarak çevrilmeyerek bilanço küçültmesine gidilebileceği sinyali vermişti.

Bloomberg anketine göre üst üste 75 baz puanlık faiz artırımları yapan bankanın bu kez mevduat faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2'ye yükseltmesi öngörülüyor. AMB üyeleri ekonomik projeksiyonlarını da açıklayacak. Avrupa'da enflasyon geçen ay 1,5 yıl sonra ilk kez yavaşlamış ancak çift hanede kalmaya devam etmişti.

AMB'nin faiz kararı Türkiye saatiyle 16:15'te açıklanacak.

Benzer biçimde bugün gerçekleşecek İngiltre Merkez Bankası toplantısında da faiz artış temposunun yavaşlatılması bekleniyor. Beklenti, politika faizinin 50 baz puan artışla yüzde 3,5'e yükseltilmesi yönünde.

Dün de küresel piyasaların merakla beklediği Fed faiz kararı açıklanmış, banka 4 kez 75 baz puan artış sonrası bu kez 50 baz puanlık faiz artışı yapmıştı.