Advertisement

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya yönelik ticaret desteğini bir yıl daha uzatmaya karar verdi.

AB hükümetlerinin temsilcileri ve AB parlamentosu, Ukrayna'nın AB'ye ihracatında ithalat vergileri ve kotaların askıya alınmasının Haziran 2025'e kadar uzatılması konusunda geçici bir anlaşmaya vardı. Ticaret önlemleri, Rusya'nın işgalinin başlamasından bu yana tarım sektörü ekonomisinin hayati bir parçası olan ve bazı limanları savaş nedeniyle kapalı kalan Ukrayna'yı desteklemeyi amaçlıyordu.

Yine de AB, şeker, mısır, yumurta ve kümes hayvanları gibi hassas tarım ürünlerine yönelik korumayı arttırarak, girişlerin son iki yılın ortalamasını aşması halinde tarifelerin devreye girmesine izin verdi.

Ukrayna'dan yapılan mahsul ithalatı, artan maliyetler ve idari yüklerin yanı sıra son aylarda Avrupa'yı kasıp kavuran çiftçi protestolarının merkezinde yer alıyor. Geçtiğimiz ay üreticiler Avrupa Parlamentosu'ndan serbest ticaret önlemlerinin sınırlandırılmasını istemiş, bu önlemlerin blok ekonomilerini tehlikeye attığını ve tek pazarı bozduğunu söylemişlerdi.

Polonyalı çiftçiler en çok ses çıkaranlar arasında yer aldı ve bu hafta başında Almanya sınırı yakınlarındaki önemli bir otoyolu kapatmaya başladı.

Teklifin yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Parlamentosu ve üye devletler tarafından onaylanması gerekiyor.