Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bankanın Savita Subramanian liderliğindeki stratejistleri, ABD hisse senetlerinin daha önceki Fed faiz artırımları sonrası pozitif getiriler kaydetmesine karşın, bu kez sıkılaştırma döngüsünün “piyasanın aşırı değerli” olduğu bir döneme denk geldiği uyarısında buludu.

Stratejistlerin konuya ilişkin notunda, “S&P 500, 1999-2000’deki sıkılaştırma döngüsü dışında, tüm ilk faiz artırımları öncesi seviyelerinin üzerinde” denildi. Kurum bununla birlikte endekslerde sert bir satış dalgası beklemiyor. Stratejistler S&P 500 endeksinin yılı, mevcut seviyelerden yüzde 2’lik bir yükselişe işaret edecek şekilde, 4.600 seviyesinde tamamlamasını bekliyor.

Notta, “Süper güvercin politikasından daha şahin politikaya geçiş, likiditede zirve noktada olduğumuzun altını çiziyor” değerlendirmesine yer verildi. BofA’nın stratejistlerine göre, değerlemeler, algı, makroekonomik temeller ve teknik faktörler dahil olmak üzere çok sayıda negatif sinyal, hisse senetleri için zayıf bir yıla işaret ediyor.

Notta, “Ayrıca, Fed hiçbir şey yapmazsa hisse senetlerine yönelik risklerin daha büyük olacağına inanıyoruz. Bu durumda yüksek enflasyon muhtemelen S&P 500 çarpanlarını baskılayacak ve karları azaltacaktır” ifadelerine yer verildi.

Altın fiyatları, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimin jeopolitik riskleri artırması ve güvenli limana olan talebin artmasıyla toparladı. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve dolar/TL’deki yükselişle 800 TL sınırında.

Fransa Başkanı Emmanuel Macron ve mevkidaşı Vladimir Putin pazar günü gerçekleştirdikleri görüşmede önemli bir ilerleme kaydedemedi. ABD Başkanı Joe Biden ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Kuzey Akım 2 Boru Hattı ile ilgili sürecin daha fazla devam etmeyeceğini belirti.

Piyasalar ise Fed’in baharda art arda iki faiz artırımı gerçekleştirmesini fiyatlamaya başladı. Bloomberg’in opsiyon kontratlarının fiyatlamasından yaptığı hesaplamalara göre, traderlar Mart ve Mayıs ayında25 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakarken Mart ayında yüzde 40 ihtimalle 50 baz puanlık bir artırım olacağını düşünüyor.

Ons altın fiyatı

Ons altın, geçen haftaya 1.791 dolar seviyesinde başladıktan sonra iniş çıkışlara rağmen haftayı 1.808 dolar seviyesinde kapatmıştı. Yeni haftaya da hafif bir yükselişle başlayan değerli metal, salı günü kazançlarını artırarak 1.821 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta 766 TL’ye kadar geriledikten sonra kademeli bir yükselişle 792 TL’ye kadar tırmanmıştı. Geçen haftayı 788 TL civarında kapatan gram altın, küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki yükselişle 797 TL seviyesinde bulunuyor.

JP Morgan stratejistleri, ne Fed’in ne de Avrupa Merkez Bankası’nın şu an fiyatlanandan daha şahin olmayacaklarını söyledi.

Enflasyonun şu an zirvede olduğunu belirten stratejistler, şirket kazançlarında yukarı yönlü sürprizler yaşanabileceğini vurgulayarak “Hisse senetlerinin hala yukarı yönlü fırsatlar sunduğunu ve döngünün sona yakın olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Finansal koşulların çok iyi olduğunu ve resesyon için pozisyonlanmanın yanlış olduğunu söyleyen JP Morgan stratejistleri, istihdam piyasasının son derece kuvvetli olduğunu ve şirketlerin nakit akışlarının da sağlam olduğunu dile getirdi.

Morgan Stanley Baş Stratejisti Michael Wilson ise hisse piyasaları için kışın yaklaştığını söyledi. Şirketlerin kazanç risklerinin arttığını belirten Wilson, salgının kazanan şirketleri olan Netflix, Facebook ve PayPal’ın kazançlarına işaret ederek geçen seneki fazla tüketimin acısının kazançlardan çıktığını ifade etti.

Morgan Stanley yatırımcılara düşüşe karşı daha defansif bir pozisyon almayı önerirken, JP Morgan yatırımcılara bunun tam tersini, defansif sektörlerdeki ağırlıklarını azaltmalarını, söylüyor.