Advertisement
HABERLER ABONE OL

Koronavirüs salgınının ekonomiye etkilerini minimize etmek için tüm dünyada hükümetler bir biri ardına destek paketleri açıkladı. Türkiye'de de ekonomi yönetimi geçen hafta itibarıyla virüsün ekonomiye ve şirketlere etkisini azaltmak için 'Ekonomi İstikrar Kalkanı' paketi açıkladı. Öte yandan bu dönemde bankacılık sektörünün de şirketlerin ve bireylerin kredi borçlarına yönelik kolaylık sağlayacağı yönünde açıklamalar geldi. Bu açıklamaların ardından kamu bankalarının yanı sıra bir kaç özel banka da bu dönemde müşterilerine karşı atacağı adımları kamuoyuyla paylaştı. Ancak ne var ki, sahadan gelen haberlerle, yapılan açıklamaların çok da örtüşmediğine yönelik şikayetler hızla artıyor. Özellikle kimi özel bankaların, kredi verme, kredi borcu öteleme, kredi yapılandırma gibi konularda bu dönemde şirketlere ve bireylere beklenen kolaylığı tanımadığı, özellikle yapılandırmalarda yüksek faiz uygulaması yaptığı eleştirileri de çığ gibi büyüyor.

'BANKALAR KREDİ STANDARLARINI SIKILAŞTIRDI'

Öte yandan bu dönemde bazı bankalara yönelik gelen eleştirilerin başında ise bazı özel bankaların kredi standartlarını sıkılaştırması geliyor. Öyle ki, söz konusu yeni kredi standartlarıyla bu bankaların gelen kredi taleplerine 'hayır' dediği ifade ediliyor. Yine bu dönemde bir çok bankanın kredi taleplerine yönelik uzun vadeli fiyatlama yapmaktan kaçındığı da gelen eleştiriler arasında.

'ERTELEME YAPMAYAN VE YENİ KREDİ VERMEYEN BANKA VAR'

Şirketlerin en çok kullandığı kredi tipi olan ve sektördeki toplam ticari kredi stokunun yüzde 60-70'ni oluşturan rotatif kredilerde de şirketlere kolaylık sağlayan bankaların yanı sıra, deyim yerindeyse işi yokuşa süren bazı bankaların olduğu belirtiliyor. Rotatif kredilerde müşterilerine kolaylık sağlayan bazı bankalar 31 Mart sonu itibarıyla ödenmesi gereken faizleri bir sonraki çeyreğe ötelerken, özellikle yüzde 100 yabancı sermayeli ve orta ölçekli bir bankanın bu konuda müşterilerine çok katı olduğu ve mart sonu itibarıyla ödemeleri istediği sektörde konuşuluyor. Söz konusu bu bankanın yeni kredi açma konusunda da gelen talepleri geri çevirdiği ifade ediliyor. Rotatif kredilerde bazı bankaların da ay sonu gelecek olan faiz ödemesini talep ettiği ve ancak bu ödeme kadar yeni kredi verme uygulaması yaptığı da gelen bilgiler arasında. Bankaların taksitli kredilerdeki uygulamasının ise iki alternatifli olduğunu ifade eden kaynaklar, bazı bankalarının 12 ay taksitli bir kredide 3 ay ertelenen taksit kısmını kalan 9 aya yansıttığını, bazı bankaların da ertelenen 3 aylık kısmı, vade sonuna 3 ay ekleyerek tahsil etme yoluna gittiklerini vurguluyor.

'HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI'

Bankacılığın önemli ve stratejik bir sektör olduğunu belirten iş dünyası temsilcileri, içinden geçilen zorlu dönemde bankaların taşın altına elini koymadığını, herkesin elini taşın altına daha koyması gerektiğini söylüyor. İş dünyası temsilcileri, şu ana kadar sahaya yansıyan uygulamaların beklentilerin çok uzağında olduğunu belirtiyor. Bloomberg HT'ye konuşan bazı sanayi ve ticaret odası başkanları, bazı özel bankaların yanı sıra kamu bankalarının da tavırlarının şu anda ekonomi yönetimin çizdiği çerçeve dahilinde ilerlemediğini, tabana ve sahaya yansımadığını gözlemlediklerini söylüyor. Başkanlar, alınan kararlarının bir an önce şubelere yansımasını beklediklerini belirtiyor.