Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Türkiye'de 3 milyonun üzerinde KOBİ'den 2.7 milyonunun şahıs şirketi olduğunu kaydeden Akbank Strateji, Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, bunların da kabaca 700 bin tanesinin basit usul vergi ile çalıştığını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Yüce, bu, çok sayıda işletmenin de bankalar tarafından sunulacak basit, sade ve kolay erişilebilir dijital çözümlere ihtiyacı dolduğunu ifade etti. Bankaların bu noktada adım atması gerektiğini vurgulayan Yüce, "Üstelik KOBİ'lerimiz dijital hizmetlere çok açıklar, son derece hızlı adapte oluyorlar. QR ödeme kabul eden işyeri sayısı her geçen gün artıyor" dedi.

'QR ÖDEME KABUL EDEN İŞ YERİ ORANIMIZ YÜZDE 78'

Akbank üyesi işyerlerinde QR ile ödeme kabul eden iş yeri oranının yüzde 78 gibi oldukça yüksek bir oran olduğunu ifade eden Yüce, "Cep telefonuna inen kredi kartından sonra cep telefonuna inen POS'u da çıkardık. Biz bu ürünü deneysel, marjinal ya da pilot olarak düşünmedik. Bu bir ana akım ürün olmalı. Çünkü küçük işletmelerin böyle basit, maliyet olarak ucuz dijital çözümlere ihtiyacı var. Sadece ödemeler alanıyla sınırlı düşünmeyelim. Bizim işbirliklerini de bu alanda büyütmemiz, küçük işletmelere dijital çözümleri, farklı iş ortaklarıyla götürmemiz gereksinimi var. Bunun için de bir platformla beraber iş birliği yaptık. İşletmelere farklı çözümleri bir arada sunabilmemiz gerekiyor" diye konuştu.

' DİJİTALLEŞMEDE DÜZENLEYİCİ OTORİTELER SEKTÖRE ÇOK ÖNEMLİ KATKI YAPIYOR'

Ocak ayında uygulamaya başlanılması beklenen uzaktan müşteri edinimine de değinen Yüce, "Dijital müşteri edinimi için gerekli hazırlıklar otoriteler tarafından yapıldı, taslak bizimle paylaşıldı. Bu sektörü tamamen değiştirecek, finansal kapsayıcılığı da artıracak bir uygulama. Düzenleyici otoriteler de bence sektörün vizyonuna, gelişimine çok önemli katkı yapıyor. Her geçen gün müşterilerimiz için hem güvenli hem de çok daha basit çözümler sunmamız için bizim önümüzü açıyor" diye konuştu.

'AYLIK MOBİLE GELME SAYISI 2019 SONUNA GÖRE YÜZDE 23 ARTTI'

Müşterilerin bankacılık işlemlerinin çok daha büyük ve sofistike kısmını dijital kanallara kaydırmaya başladığını belirten Yüce, müşterilerin aylık mobile gelme sayısının 2019 sonuna göre yüzde 23 arttığını söyledi. Akbank mobilin toplam bankada yapılan finansal işlemlerden aldığı adetsel payın 15 puan arttığını ifade eden Yüce, son bir yılda mobil bankacılık uygulamalarında 10'dan fazla güncelleme yaptıklarını ve 50'den fazla yeni fonksiyon eklediklerinin altını çizdi. Yüce, toplamda 300'den fazla fonksiyona ulaşıldığını söyledi. Yüce, müşterilerinin günlük bankacılık işlemlerinin tamamını mobil uygulamanın içinde bulabildiğini vurguladı.

'HER 4 KART TALEBİNDEN 3'Ü DİJİTAL KARTA'

Büyük veriden hareket ederek geçen ay mobil bankacılık üzerinde 23 milyon adet kişiye özel iç görü sunduklarını belirten Yüce, "Aylık, haftalık nakit akışı özetleri, öngörüleri, harcama iade bilgileri, birikim önerileri sunuyoruz. Mobil bankacılıkta yatırım tarafı pek konuşulmuyor. Müşterilerimizin 5 bin TL'si de olsa 5 milyon TL'si de onlara bizim tüm yatırım işlemlerine tek bir kanaldan ulaşabilecekleri basit çözümler sunmamız gerekiyordu. O nedenle yatırım hizmetlerini mobilin içine getirdik. Bu yeniliği hayata getirdikten sonra Akbank mobilden yapılan yatırım işlemleri yılın başından bu yana iki kattan fazla arttı. Akbank mobilin payı da toplam yatırım işlemlerinde 12 puan arttı. Hisse senetleri işlemlerinde 10 puanlık, Döviz işlemlerinde 11 puanlık artış oldu. Bunlar aslında müşterilerin böyle hizmetlere ne kadar ihtiyaçları olduğunu ve bankaların burada daha fazla ödev yapması gerektiğini de gösteriyor" diye konuştu. Eylül ayında lanse edilen dijital kredi kartında eylülden bu yana çok ciddi talep olduğunun altını çizen Yüce, dijital kartın satışlarda yüzde 20'lik bir artışa neden olduğunu, eylülden bu yana gelen her 4 kart başvurusundan 3'ünün de dijital kart talebi olduğunu ifade etti.