Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

UniCredit'in bugün açıkladığı işten çıkarma planıyla birlikte bankalar tarafından bu yıl açıklanan toplam rakam 73 bini aştı. Açıklanan işten çıkarmaların neredeyse tamamı negatif faizlerin ve yavaşlayan ekonominin bankaları maliyet kısmaya ittiği Avrupa'da bulunuyor.

UniCredit'in CEO'su Jean Pierre Mustier, Salı günü dört yıllık planına ilişkin bazı tedbirleri açıkladı. Buna göre İtalya'nın en büyük bankası 8 bin kişiyi kapsayacak tenkisata gidecek. Böylece bankalar tarafından açıklanan toplam rakam yüzde 86'sı Avrupa'da olmak üzere 73 bin 400'e yükseldi.

Bu rakamlar ihracat odaklı bölge ekonomisinin küresel ticaret anlaşmazlıklarından olumsuz etkilenen ve negatif faizlerin kredi gelirlerini azalttığı Avrupalı bankaların zayıflığını işaret ediyor.

Finansal krizin ardından kamu programları ve yükselen faizlerden hızlıca destek bulan ABD bankalarının aksine Avrupa'da bulunan bankalar sağlam bir zemin bulmakta hala zorlanıyor.

Birçok Avrupa bankası çalışanlarıyla yollarını ayırırken karlılığı artırmak için işletmelerini satıyor. UniCredit gelecek tur işten çıkarmaların brüt giderden 1 milyar euro (1.11 milyar dolar) tasarruf ettireceğini belirtti.

Avrupa bankalarının işten çıkarmalarında başı Almanya çekiyor. Yatırım bankacılığının büyük bir kısmından çekilen Deutsche Bank AG 2022'ye kadar 18 bin kişiyi çıkarmayı planlıyor.