Advertisement
BARTIN ABONE OL

2019 yılı sonunda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını Mart ayı içerisinde ülkemizde de görülmeye başlamıştır.

Son günlerde Sağlık Bakanlığımızca açıklanan sayısal verilere baktığımızda salgınla mücadele konusunda ülke olarak başarılı bir sınav verdiğimizi görmekteyiz. Hastalığın yayılım hızı, ölüm oranları ve iyileşen hasta sayılarını dünyanın en büyük ve gelişmiş ekonomiye sahip olan ülkeleri ile kıyasladığımızda bizleri memnun eden bir tablo ile karşı karşıyayız.

Sağlıkta her ne kadar işler iyi gitse de ekonomideki daralma neticesinde birçok sektör yüzde 75 – yüzde 80 arasında küçüldü.

Pandemi tüm dünyayı etkilediği için özellikle Avrupa ve Orta Doğuya iş yapan tekstil ve saya sektöründe sipariş iptalleri bu sektörleri önümüzdeki dönemde daha da zora sokacaktır.

Özellikle genelge kapsamında kapanan işyerlerinde devam eden vergi, SGK, işçi ödemeleri, faturalar, kira ve benzeri giderler piyasayı daha da olumsuz etkilemektedir. Bunun için özellikle devlet alacaklarının uzun bir vadeye ötelenmesi ve kirada olan işverenler için yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir.

Bu salgın millet olarak alışkanlıklarımızı da değiştirmeye başladı. Kovid-19 bazı sektörleri olumsuz etkilerken, e-ticaret olumlu etki yapmış kargo şirketleri e-ticaret ile alınan malzemeleri yetiştirmek için uzun mesailer harcar olmuştur. Gıda, market, temizlik, dezenfektan kategorilerinde e-ticaret sitelerinin satışları yüzde 200 – yüzde 250 artmıştır.

Havaların ısınması ve kademeli olarak normal hayata geçiş süreciyle hayatımızı ve ekonomiyi eski haline döndüreceğine ve 365 oda-Borsa olarak bu süreçten de güçlü bir şekilde çıkacağımıza inancımız tamdır.

KOVİD-19 sürecinden ilimizin ülkemizin ve tüm dünyanın biran önce kurtulması ilk temennimiz. Bu süreç geçerken ekonominin Bartın’da eski haline dönmesi için genişleyen sanayi alanımızın tamamlanması, yanı başımızda yükselen Filyos limanının biran önce hayata geçmesi, ilimizde özellikle imalat sektöründe çalışan sanayicilerimizin ihracatlarını artıracak yeni sahalar bulması gerekmektedir. Bu süreçte Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm üyelerimizin yanında ve destekçisi olacağız.

Halil BALIK

Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı