Advertisement
ENERJİ ABONE OL

İki petrol tankeri Basra Körfezi girişi yakınlarında düzenlendiği söylenen saldırılar sonucu hasar gördü ve bu durum, ABD ve İran arasındaki askeri çekişmenin sonlandırılmasına ilişkin diplomatik çabaların başarısızlığa uğrayacağı korkularını artırdı. Bunun sonucu petrol fiyatları sert yükseldi.

Aralarında Japonların işlettiği bir gemiye düzenlenen saldırının da olduğu bu olaylar, son bir ayda Hürmüz Boğazı kontrol noktasında gemilere düzenlenen ikinci saldırı oluşturdu. Dünyanın deniz yoluyla petrol akışının yüzde 40'ı bu boğazdan gerçekleşiyor. Söz konusu olaylar, hem ABD Başkanı Donald Trump ve hem de İranlı liderlerin dostu olan ender liderlerden Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin gerilimi azaltma amaçlı İran ziyareti sırasında gerçekleşti.

London School of Economics'in Orta Doğu politikası profesörü Fawaz A. Gerges, "Kesin bir kanıt olmasa da, ABD ve müttefikleri parmaklarını İran'a çevirecek," dedi ve "Bu olaylar oldukça kötü alametler, zira bunlar bize her iki tarafın diz çöktüğünü söyleyen hesaplanmış bir gerilim artışını işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki gerilim, ABD Başkanı Donald Trump'ın Mayıs ayı başlarında İran'ın petrol ihracatına yönelik yaptırımları sıkılaştırmasının ardından arttı. Trump bir yıl önce İran'ın nükleer bomba geliştirmesini önlemeyi amaçlayan 2015 anlaşmasından çıktı ve İran'ı askeri programını ve kendisine bağlı milisleri durdurmaya zorlamak için yeniden yaptırımlar getirdi.

Ekonomik felaketle karşı karşıya kalan İran, Avrupalı taraflar ekonomik yardımda bulunmazsa anlaşmadan tek taraflı çekileceğini duyurdu. İran dini lideri Ali Hamaney, Perşembe günü Abe'ye, ülkesinin ABD ile görüşmelerin "acı tecrübesini" tekrar etmeyeceğini söyledi.