Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunu yayımladı.

Fed tarafından gerçekleştirilen anket verilerine göre, ABD ekonomisinin Ekim ve Kasım ayının ilk yarısında "ılımlı ila orta" hızda büyüdüğü ancak firmaların artan enflasyon ve işgücü kıtlığı ile mücadele etmek zorunda kaldığı belirtildi. Ayrıca, ABD’de çalışanları işe alma ve devamlı olarak istihdam etmenin zorlaştığı vurgulandı.

Bej Kitap’ta yer alan açıklamalarda, fiyatların sektörler genelinde orta ila güçlü bir hızda yükseldiği ve hammadde talebinin arttığı belirtildi.

Tedarik zincirindeki kırılmalar ve işgücü piyasasında yaşanan sıkıntılar sebebiyle girdi maliyetlerinde artış yaşandığı belirtilen kitapta, yüksek enflasyonun reel sektör üzerindeki etkisine de değinildi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell 30 Kasım’da yaptığı açıklamada, yüksek enflasyon riskinin arttığını belirterek, "Bu noktada, ekonomi çok güçlü ve enflasyonist baskılar yüksek, bu nedenle kasım toplantısında açıkladığımız varlık alımlarının azaltılmasını belki birkaç ay önce tamamlamayı düşünmek uygun olur. Birkaç hafta içinde yapacağımız toplantıda bunu tartışacağımızı umuyorum." ifadelerini kullanmıştı.