Advertisement

Wall Street Journal tarafından yapılan bir analize göre ABD Borsalarında işlem gören şirketlerin üst düzey yöneticileri, Şubat başından geçen haftanın sonuna kadar kendi şirketlerinin hisselerinden kabaca 9.2 milyar dolarlık satış yaptı.

Aralarında finans sektöründen de birçok isim bulunan yöneticiler, analize göre, bu satışlarla yaklaşık 1.9 milyar dolarlık potansiyel zarardan kurtuldular. Diğer yandan S&P 500 Endeksi 19 Şubat'tan 20 Mart kapanışına kadar yüzde 30 civarı düşüş kaydetti.

WSJ, ABD'de işlem gören şirket yöneticilerinin hisse satışlarıyla ilgili 1 Şubat ile 19 Mart arası döneme ilişkin 4 binden fazla kamu açıklamasını inceledi. Satış yapanların kaçındıkları kayıplar, satıldığı dönem ve 20 Mart arasındaki değer değişimlerine göre hesaplandı.

Açık ara farkla en fazla satış yapan, Amazon.com Inc.'in CEO'su Jeffrey Bezos oldu. Şubat'ın ilk haftasında, yani hisse senedi piyasası zirve görmeden kısa süre önce Amazon hisselerinden toplam 3.4 milyar dolarlık satış yapan Bezos, yaklaşık 317 milyon dolarlık zarardan kurtuldu.

Satılan miktar Bezos'un Amazon'da sahip olduğu toplam hisselerin yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor. Bezos, Şubat'ın ilk haftasında, geride kalan 12 aya denk hisse sattı.

Bununla birlikte yöneticilerin içeriden bilgi alarak satış yaptığına dair bir bilgi yok. Hisse senedi piyasası Şubat ayında zirve gördü; yöneticiler de vergi ödemeleri ve diğer sebeplerle genellikle yılın ilk aylarında hisse satar. Ancak ABD'de işlem gören şirketlerin yöneticileri tarafından satılan hisse miktarı, analize ve S&P Global Market Intelligence verilerine göre önceki karşılaştırılabilir iki döneme kıyasla aşağı yukarı üçte bir oranında artış gösterdi.

2019'un Şubat ve Mart aylarının aynı döneminde şirket yetkilileri yaklaşık 6.4 milyar dolarlık hisse satmıştı.

WSJ'nin analizine göre Bezos'un satışı 2020 toplamının üçte birinden fazlasını oluştursa da diğer binlerce yönetici de hisse sattı. Ayrı ayrı 150'den fazla yönetici önceki 12 ayda hiç satış yapmamasına karşın Şubat ve Mart'ta 1 milyon doların üzerinde sattı.

Wall Street yöneticileri de bu dönemde yüklü miktarda satış yaptı. BlackRock Inc. CEO'su Laurence Fink kendi şirket hisselerinden 14 Şubat'ta 25 milyon dolar satarak 9.3 milyon dolarlık zarardan kurtuldu. IHS Markit Ltd. CEO'su Lance Uggla, veri analiz şirketinin hisselerinden 19 Şubat'ta 47 milyon dolarlık satış yaptı. Uggla'nın hisseleri, elinde tutması durumunda 19.2 milyon dolar değer kaybedecekti.

BlackRock sözcüsü Fink'in yaptığı satışın toplam hisselerinin küçük bir kısmını oluşturduğunu ve geçen yılın aynı döneminde 18 milyon dolarlık hisse sattığını belirtti.

Dow Jones Newswires