Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, çevrim içi yapılacak iklim zirvesinde, ABD’nin sera gazı salınımını 2030’a kadar indirme taahhüdünü açıklayarak Amerika’nın iklim değişikliğiyle mücadelede kararlı olduğunu göstermeyi planlıyor.

Perşembe günü başlayacak ve iki gün sürecek zirvede, Biden ABD’nin 2030’a kadar 2005 seviyelerine göre sera gazı salınımını yüzde 50-52 civarında azaltacağını duyuracak. Bu rakam Başkan Obama döneminde taahhüt edilen ve Başkan Trump tarafından rafa kaldırılan azaltmanın neredeyse iki katı.

ABD yeni hedef ile birlikte Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin kendi salınım azaltma hedeflerini koymasını teşvik etmek istiyor. Bu üç ülke dünyadaki karbon salınımının büyük bir kısmında sorumlu.

Cumhuriyetçiler'den destek yok

Biden’ın yapmayı planladığı değişiklikler neredeyse her Amerikalı’nın hayatını etkileyecek ama ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçiler, fosil yakıt kullanımını azaltmayı ve yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı amaçlayan yasa tasarısına büyük ihtimalle destek vermeyecekler.

Beyaz Saray Basın Danışmanı Jen Psaki, “Biden’ın ülkeye ve dünyaya göndermeye çalıştığı mesaj, küresel olarak karşı karşıya kaldığımız iklim krizinin çok önemli olduğu” dedi.

Biden'dan kişisel davetler

22-23 Nisan'da çevrim içi gerçekleştirilecek iklim temalı liderler zirvesine dünyanın önde gelen birçok lideri katılırken, zirve öncesinde yeşil ekonomiye geçiş ve bu geçişte rol oynayacak şirketler yeniden öne çıktı.

ABD Başkanı Joe Biden, yeşil ekonomik dönüşüme ve yapılacak iklim zirvesine büyük önem veriyor. Biden, 23 Mart'ta, aralarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Çin Devlet Bakanı Şi Cinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bulunduğu 40 dünya liderini, 22-23 Nisan'da yapılacak çevrim içi iklim zirvesine kişisel olarak davet etmişti.