Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği ilk basın toplantısında, “Hala işsiz çok fazla Amerikalı var, çok fazla ailenin canı yanmakta ve hala yapacak çok iş var. Ama Amerikan halkına şunu söyleyebilirim: Yardım burada ve umut yolda ”dedi.

Joe Biden, Meksika'dan ABD sınırını geçen refakatsiz çocuklara barınak sağlama politikasını savundu.

Sınır geçişlerindeki artışı kontrol altına almak için mücadele eden Biden, gazetecilere verdiği demeçte, önceki hiçbir yönetimin, selefi Donald Trump'ınki dışında Meksika'dan gelen çocuklara bakım ve barınmayı reddetmediğini söyledi ve Meksika, Honduras, Guatemala ve El Salvador ile göç akışını durdurmayı amaçlayan diplomatik çabalara liderlik etmesi için Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i seçtiğini belirtti.

Görevdeki ilk 100 gününde Amerika Birleşik Devletleri'nde Kovid-19'a karşı 200 milyon doz aşı uygulamak için yeni bir hedef belirleyen Biden göreve başladığından bu yana ilk basın toplantısında ekonomik ilerleme iddiasında bulundu ve görevdeki ilk 100 gününde 100 milyon aşı uygulama hedefine, programdan 42 gün önce geçen hafta ulaşıldığını söyledi. Gelecek planlarına ilişkin, "2024 seçimleri için yeniden aday olmayı planlıyorum." diye konuştu.

Biden, 1 Mayıs’a kadar Afganistan’dan çekilmelerinin çok zor olduğunu ancak ülkede uzun süre kalma niyetlerinin olmadığını sözlerine ekledi.

Çin'e yönelik dış politikalarını da değerlendiren Biden, "Çin ile çetin bir karşılaşma değil, bir rekabet peşindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Biden, Çin Devlet Bakanı Şi Cinping ile uzun süredir tanıştıklarının altını çizerek "Çin dünyada hakimiyet kurma, dünyanın en zengin ve güçlü ülkesi olma hedefinde ama benim başkanlığım döneminde bu olmayacak." şeklinde konuştu.