Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa paylaşımı, hafta sonu atanan yeni TCMB başkanı Ağbal'ın bankacılarla buluşması ve piyasada olumlu algılanan ilk açıklaması yeni haftanın ilk işlem gününde fiyatlamaları belirleyen temel unsur oldu.

Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününde risk iştahı yüksek seyirle işlemlerine devam etti. Endeks nezdinde birden fazla gelişme fiyatlamalara etki yarattı. Yurt içerisinde yeni TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın bazı banka genel müdürleriyle yapmış olduğu görüşme, TL’deki değer kazancı ve küresel tarafta aşı sürecine dair Pfizer ve BioNTech’in haberi yükselişin arkasındaki majör gelişmeler oldu.

Haftanın ilk işlem gününe yüzde 2 civarında yükselişle başlayan endekste gün ortasında primler yüzde 3,5’lere kadar ulaşarak 9 ayın en yüksek seviyesine işaret etti. Yüzde 8’e varan yükselişle bankacılık ve yüzde 9’un üzerindeki primle ulaştırma sektörü endeksi yukarı çeken ana endeksler oldu. Endeksteki yükselişle birlikte işlam hacmi de rekor seviyeye doğru ilerledi.

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 5,5’lik değer kazancıyla son 2 yılın en kuvvetli değer kazancını yaşadı. Türkiye’nin 5 yıl vadeli risk primi (CDS) ise 460 seviyelerine kadar geri çekildi ve 6 ayın en düşük seviyesine geldi. 5 yıl vadeli risk primi 652 seviyelerine kadar yükselmişti.

İsmini vermek istemeyen bir hazine yetkilisine göre günün ilk saatlerinde yurtiçindeki traderlar TL satış tarafındayken, kurumlar dolar alım yönlü pozisyonlandı. Yetkili bugünkü TL hareketinde bireysel yatırımcı ve yabancı yatırımcı dolar sattığını, yerli şirketler ise alım tarafında olduğunu belirtti.