Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Teksaslı bir akademisyen tarafından geçen yıl ortaya atılan, Bitcoin'un 2017'deki astronomik yükselişinin muhtemelen bir manipülasyonla tetiklendiği yönündeki iddiası sansasyon yaratmıştı. Texas Üniversitesi profesörü John Griffin şimdiyse bu iddiasını artırarak, Bitcoin'un yükselişinin arkasında fiyatları isteğine göre hareket ettirme gücüne sahip bir tek balina olduğunu söyledi.

Griffin ve Ohio State Üniversitesi'nden Amin Shams, kripto para platformu Bitfinex üzerinde işlem yapan bir kişinin Bitcoin'un bazı eşik seviyelerin altına düşmesi durumunda yükseltme kabiliyetine sahip göründüğünü belirtti.

İlk olarak 2018'de yayınladıkları makaleyi güncelleyen Griffin ve Shams, söz konusu işlemlerin Tether'a dayandığını ifade ediyor.

Griffin, “Ulaştığımız sonuçlar Bitcoin'un fiyatının binlerce yatırımcı yerine sadece bir büyük yatırımcı tarafından hareket ettirildiğini gösteriyor. İnsanlar yıllar sonra yatırımcıların tanımadığı ve denetlenmeyen insanlara milyarlarca dolar teslim ettiğini öğrendiğinde şaşıracaklar.” dedi.

Söz konusu iddiaları reddeden Tether hukuk müşaviri Stuart Hoegner, makalenin “temelden hatalı” olduğunu, çünkü yetersiz veri serisine dayandığını söyledi.

Kurumlar, hedge fonları ya da Bitcoin yatırım fonları gibi kripto para piyasalarında yaptığı yüksek miktarlı işlemlerle fiyatlara etki edebilen büyük oyunculara “balina” deniyor.