Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Boeing’in yeni  CEO’su David Calhoun’u gelecek yıl göreve başladığında 737 Max'ların akıbetini kurtarma görevi bekliyor. Calhoun'un Bunu yaparken aynı zamanda  şirketin ABD'li düzenleyici kuruluşlar ile yıpranmış ilişkileri de düzeltmeye çalışması bekleniyor. Fakat, yeni CEO'yu bekleyen tek zorlu görev bu değil.

13 Ocak'ta görevi devralması beklenen Calhoun bir zamanlar mühendisleriyle ünlüyken şimdi mühendislik krizleri ile mücadele eden bir şirketi yönetecek. En çok satan modelin iki ölümcül kazaya karışmasından sonra yere indirilmesinin ardından şirket, KC-46 tanker uçağının üretimindeki sıkıntılar, Boeing 777X jetliner tipi uçaklarında gecikme sorunları ve yeni uzay kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na planlanan zamanda varamaması gibi durumlarla da karşı karşıya kaldı.

Jet yolcu uçak satışlarının 15 yıl süren daha önce görülmemiş artışının ardından yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretler var. Peki uçak talebinde geriye ne kaldı? Aistbus SE'nin tek koridorlu yolcu uçak satışındaki başarısı muhtemelen, Max siparişlerini, bu modellere uçuş izinlerinin verilmesinden sonra bile baskı altına alabilir.

JPMorgan Chase & Co. analisti Seth Seifman, müşteriler için hazırladığı notta, "Öncelikle Dave Calhoun'un bir işi var: Max krizini operasyonel, finansal, düzenlemelere uygunluk ve itibar boyutlarının tümü ile birlikte çözmek," dedi ve "Coulhon muhtemelen ürün geliştirme konusunda kilit rol oynayacak ve bu 777X modelinin üretim hattından çıkarılması ile başlayacak ve Boeing'in yeni uçaklarının geliştirilmesine genişleyecek" değerlendirmesinde bulundu.