Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Üç bölgesel Fed politika yapıcısı, ABD ekonomisinin daha düşük bir faize ihtiyaç duyduğu yolundaki düşünceye karşı çıkarak seslerini yükseltirken, dördüncüsü, "zorunda kalınmaması" durumunda ilave adım atılmasından kaçınmak istediğini vurguladı. Bu açıklamalar, tekrar faiz indirimi isteyen yetkililer ile olabilecek keskin tartışmaların ön habercisi gibi.

Yatırımcılar Fed'in 17-18 Eylül toplantısında çeyrek puanlık bir faiz indirimi geleceği beklentisini tam olarak fiyatlamış durumda, ancak Fed'deki muhalif sesler, aralarında ABD Başkanı Donald Trump'ın da bulunduğu daha büyük çaplı bir adım bekleyenlerin umutlarını azaltabilir.

Fed Başkanı Jerome Powell, Cuma günü Jackson Hole, Wyoming'de gerçekleştirilecek yıllık sempozyumda yapacağı konuşmada bu konunda bazı yönlendirmelerde bulunabilir.

Kansas City Fed Başkanı Esther George, Bloomberg Television'a Perşembe günü yaptığı değerlendirmede, "Ekonominin nerede olduğuna baktığımda, görünümün ekonominin daha da zayıflamakta olduğunu işaret ettiğini görmeden, ekonomiye ilave gevşemenin verilmesinin henüz zamanı değil ve buna hazır değilim" dedi.

George'un ardından, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da Perşembe günü yaptığı değerlendirmede, son faiz indirimini "biraz isteksizce" onayladığını ve faizin bir süreliğine sabit tutulması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Harker, CNBC televizyonuna verdiği mülakatta, "Şimdilerde nötr durumun olduğu yerdeyiz ve bir süre daha burada kalıp durumun nasıl gelişeceğini görmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Bu görüşlerin ardından, Perşembe günü, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan da yaptığı açıklamada, 17-18 Eylül'de gerçekleştirilecek bir sonraki Fed toplantısında faiz indirimine gidilmesi konusundaki isteksizliğini dile getirdi.

Kaplan, CNBC'ye yaptığı değerlendirmede, "İlave adım atılmasından kaçınılmasını istiyorum, ancak eğer ihtiyaç duyulursa, en azından önümüzdeki birkaç ayda adım atılması konusuna açığım" dedi.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren de 19 Ağustos'ta Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, ilave faiz indirimlerine karşı olduğunu dile getirmişti.