Advertisement
ENERJİ ABONE OL

BOTAŞ, Aralık, Ocak ve Şubat ayında teslim edilmek üzere 9 LNG kargosu için ihaleye çıktı. İhale için son teklif tarihinin ise 4 Kasım perşembe olacağı belirtildi. Kargolar için teslim tarihlerinin aşağıdaki gibi olacağı ifade edildi.

6-12 Aralık

13-19 Aralık

27 Aralık – 2 Ocak

3-9 Ocak

10-16 Ocak

17-23 Ocak

24-30 Ocak

31 Ocak – 6 Şubat

7-13 Şubat

BOTAŞ Doğalgaz Tedariği ve İhracatı Müdür Yardımcısı Yunus Emre İcik, Flame Gas Konferansı'nda yaptığı bir konuşmada Türkiye'nin kısa ve orta vadeli doğalgaz tekliflerine açık olduğunu belirtmişti.

BOTAŞ'ın sıfır karbon likit doğalgaz tedarikiyle de ilgilendiğini belirten İcik, Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin bu yıl 60 milyar metrekübe ulaşacağını yeniden dile getirmişti.

BOTAŞ'a sermaye transferi planlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda sene içerisinde doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zamların BOTAŞ ve EÜAŞ’ın maliyetlerini karşılamakta yetersiz olduğu ve finansman ihtiyacının karşılanması için bu kuruluşlara sene içerisinde sermaye transferi yapılmasının planlandığı belirtildi.

Programda 2021 yılında ham petrol fiyatları ve döviz kurunda yaşanan artışın BOTAŞ’ın ve EÜAŞ’ın maliyetlerini önemli ölçüde artırdığı vurgulandı.

2021 yılında yağışların mevsim normallerinin altında kalmasının hidroelektrik potansiyelinde azalmaya neden olduğu belirtilirken, bunun sonucu olarak EÜAŞ’ın doğalgaz santrallerinden elektrik üretimini artırmasıyla maliyetinin yükseldiği ve BOTAŞ’ın da doğalgaz satış miktarında artışların yaşandığı dile getirildi.