Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı bu hafta piyasaya damga vuracak. Başkan Murat Çetinkaya'nın görevden alınması sonrası Temmuz ayında Murat Uysal Başkanlığı'ndaki ilk toplantıda politika faizi %24'ten % 19.75'e çekilerek piyasa beklentisinin üzerinde bir indirim gerçekleşmişti.

Enflasyonda devam eden düşüş Merkez Bankası'nın faiz indirimi için gerekçe oluştursa da uzmanlar bankanın temkinli indirim yapması gerektiğini vurguluyor. Enflasyon Ağustos ayında kademeli düşüşünü sürdürmüş ve yıllık bazda % 15.01 ile bir yıldan fazla sürenin en düşük seviyesine inmişti.

Bloomberg HT'nin anketine katılan 22 kurumun medyan beklentisi politika faizinde 275 baz puan indirim olacağı yönünde.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede bu toplantıda 250 baz puan indirim beklediklerini, indirimlerin yılın kalanında da devam edeceğini öngördü.

JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci, enflasyon sonrası yayınladığı raporda faiz indirim beklentisini 125 baz puandan 275 baz puana yükselttiklerini bildirdi.

Tacirler Yatırım Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen enflasyon verisi sonrası yaklaşık 200 - 250 baz puan indirimin yüksek olasılık olduğunu ifade etti. TD Securities analistleri ise Merkez Bankası'ndan en az 275 baz puanlık faiz indirimi bekliyor.

ERDOĞAN'DAN FAİZ MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün faizlerin daha fazla düşeceğini söyledi. Erdoğan konuya dair "Perşembe günü Para Piyasası Kurulu toplanıyor. İnanıyorum ki faiz daha da düşecek.Faiz düştükçe enflasyon da düşecektir, bunu göreceksiniz" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın 425 baz puanlık faiz indirimine rağmen TL güçlü kalmış, faiz indirimine ilk tepki olarak 5.70'ten 5.76'ya yükselen kur daha sonra 5.65'li seviyelere gerilemişti.