Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çek Merkez bankası, yönetimi daha az şahin bir ekibe devretmeden önce enflasyonu dizginlemek için yaptığı olağanüstü faiz artışlarının sonuncusu olabilecek bir artış kararı verdi.

Para Politikası Kurulu gösterge faizini 125 baz puan artırarak yüzde 7’ye yükseltti. Bu art arda yapılan dokuzuncu faiz artışı olurken geçen yıla oranlar kümülatif sıkılaştırma oranını da yüzde 6,75’e getirdi.

Artış oranı Bloomberg anketindeki çoğu tahminle uyumlu gerçekleşse de piyasadaki fiyatlamalar bazı yatırımcıların yüzde 1,5’u bulabilecek bir artış beklentisi olduğunu göstermişti.

Orta Avrupa ülkesi, artan küresel emtia maliyetleri, aşırı ısınan işgücü ve gayrimenkul piyasalarından kaynaklanan iç baskılar nedeniyle 30 yılın en yüksek oranı olan yüzde 16’lık enflasyonla boğuşuyor.

Merkez bankası ithalat maliyetlerini daha da artırabilecek döviz kurundaki zayıflamayı önlemek için son haftalarda piyasaya yoğun müdahalelerde bulunuyordu.

Mayıs ayı tüketici fiyatlarındaki artışın merkez bankasının tahminini aşması ve ABD ile euro bölgesindeki oran görünümünün daha şahin hale gelmesinden sonra Çek'in sıkılaşmasına ilişkin piyasa bahisleri yükseldi.

Societe Generale SA merkez bankasının korunayı dolara karşı güçlü tutmak için rezervlerinin yüzde 3’ünü kullandığını tahmin ediyor. Müdahaleler Döviz kurundaki sert değer kayıpları sonrası tetiklenmişti.